Předčasné ukončení autoškoly - dotaz

Reagovat
Předčasné ukončení autoškoly - dotaz

Dobrý den,
Mám dotaz ohledně předčasného ukončení autoškoly. Dne 4. 2. 2020 jsme s bratrem započali kurz u jisté autoškoly v Kroměříži. Před Koronavirovou krizí probíhalo vše v pořádku až na bratrovu nespokojenost s chováním instruktorky, ale to jsme se rozhodli překonat. Za dobu před uzavřením autoškol jsme stihli každý odjezdit asi polovinu z povinných hodin.
Po tříměsíční pauze po Koronaviru se nám autoškola stále neozývala, i když všechny ostatní autoškoly v městě bez problému jezdili. Nakonec se paní z autoškoly ozvala a já měl první hodinu, jen teorii, bratrovi paní prý SMS psala, ale mu žádná nepřišla. Bratr se po nezájmu autoškoly rozhodl, že autoškolu ukončí z důvodu nespokojenosti a také nedostatku času. Mezitím já měl další hodinu, kde už se mělo jezdit, tak se nestalo z důvodu poruchy na zkušebním vozidle, tudíž byla zase pouze hodina teorie, na které mi instruktorka řekla, ať se jí bratr ozve. Tuto informaci jsem bratrovi ještě ten den přetlumočil a ten se autoškole ozval. Paní z autoškoly SMS zprávu, kterou od bratra dostala přeposlala mně i s její odpovědí. Na to jsem jí napsal, že je to asi omyl a že zpráva nejspíš patří bratrovi a ne mně, na toto jsem dostal nečekanou odpověď, že určitě nejde o omyl, a že mi chce jen ukázat že někteří lidé si hrají na silné, i když nejsou.
To, že si paní z autoškoly dovolí říct o svém žákovi a mém bratrovi, že "si hraje na silného" mě opravdu naštvalo a to jsem paní i napsal, ta se mi po tom několikrát snažila volat, ale hovory jsem nepřijímal, protože jsem neměl náladu se s paní bavit. Následně mi přišla SMS, že nás má obou dost a že se setkáme na sezení na oboru dopravy na městském úřadě, kde se budeme před komisí muset zpovídat. V reakci na toto chování, zatahování do věci mne a ještě přeposílání soukromých SMS bratr paní do autoškoly volal a po velmi arogantním úvodu hovoru ze strany paní instruktorky se neudržel a řekl paní vše s čím nebyl spokojen a vytkl jí její neprofesionální chování. Po tomto hovoru následovalo ještě pár SMS od paní z autoškoly, ve kterých se nacházely další výhružky svoláním sezením na městském úřadě za účasti právníka a dokonce podání trestního oznámení na bratra.
Další den po tomto výstupu se paní asi trochu uklidnila a požádala nás o zaslání výpovědi z autoškoly, což jsme ještě ten den učinili. Ve výpovědi se nacházelo vše důležité včetně žádosti o zaslání podrobného vyúčtování, protože jsme tušili, že s finanční stránkou bude problém, jelikož autoškola nemá nikde uvedený žádný ceník. Po obdržení dopisů s výpověďmi autoškolou (to nám bylo potvrzeno jak poštou tak SMS z autoškoly) se dva týdny nic nedělo a z autoškoly se nikdo neozýval ani nic nepřišlo. Po této době bratr kontaktoval komisaře na městském úřadě, který autoškolu kontaktoval a již příští den byli papíry dodány paní na úřad, kde jsme si je vyzvedli.
Problém je ale ten, že žádné vyúčtování nám ani jednomu dodáno nebylo a v papírech je dokonce napsáno, že "finanční vyrovnání bylo provedeno", což není pravda. Proto se ptám, zda autoškola má za povinnost mít vystavený veřejný ceník a po předčasném ukončení autoškoly vystavit žákovi vyúčtování a vrátit mu část peněz za neuskutečněný výcvik, popř. jak se můžeme bránit? A je toto chování normální a správné?

Děkuji za jakoukoliv radu nebo řešení. V případě zájmu rád zašlu dokumenty obdržené z autoškoly či SMS komunikaci s autoškolou.

S pozdravem Vojtěch Komínek



Reakce

Vážený pane,
vámi popisovaný postup učitelky autoškoly není standardní, ale také není zcela neobvyklým. Máte právo na vrácení částky "kurzovného", které nebylo vyčerpáno. Autoškoly si zpravidla účtují poplatek za vydání potvrzení o absolvované výuky a výcviku, který nazývají "storno poplatek", jehož výše je u autoškol odlišná.
V prvé řadě doporučujeme obrátit se na provozovatele autoškoly u kterého je paní učitelka zaměstnána, sdělit mu problém a domluvit se s ním na vrácení zbylé částky. Pokud je paní učitelka zároveň provozovatelkou autoškoly a nepodaří se Vám ji přesvědčit o vrácení zbylé částky, nezbude Vám, než se obrátit o radu na některou ze společností na ochranu spotřebitele, nebo přímo na právní pomoc právníka zabývajícího se obchodně právní nebo občanskoprávní problematikou. Zároveň můžete podat stížnost s podnětem ke kontrole na živnostenský úřad, případně i na finanční úřad.