závěrečná zkouška sk. B - neslyšícího žadatele s nutnou přítomností tlumočníka znak. řeči

Reagovat
závěrečná zkouška sk. B - neslyšícího žadatele s nutnou přítomností tlumočníka znak. řeči

Jedná se o neslyšícího (a tedy i nemluvícího ) žadatele , občana ČR o skupinu B, s nutností přítomnosti tlumočníka znakové řeči. Posudek o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel je vystaven - schopen.
V jedné autoškole byl žadatel odmítnut s tím, že jako provozovatel autoškoly nemá problém tohoto žadatele za pomoci tlumočníka připravit k závěrečným zkouškám, ale nevidí reálně tuto zkoušku vůbec vykonat, neboť zákon upravuje, kdo muže být při závěrečné zkoušce ve vozidle přítomen. Zákon tedy tlumočníka připouští, ale zároveň nařizuje, kdo kde ve vozidle sedí. ( Vedle řidiče na předním sedadle sedí instruktor, vzadu pak komisař a tlumočník).
Zákonné ustanovení pravděpodobně předpokládá pouze tlumočníka cizího jazyka, který sedí na zadním sedadle a ústně tlumočí žadateli pokyny zkušebního komisaře. (Tedy nemusí se navzájem sledovat, stačí poslouchat) .
V mém případě si provozovatel autoškoly nedovede vůbec představit jak řidič (žadatel) , který se musí věnovat řízení vozidla a sledovat situace v silničním provozu bude ještě vizuálně sledovat znakovou řeč tlumočníka sedícího za ním, když mluveným slovům nerozumí a nemluví.
U závěrečné zkoušky musí být jízda zcela samostatná a případné ukazování, naznačování, poklepávání na rameno, či jiná pomoc je hodnoceno - neprospěl.

V jiné autoškole by žadatele přijali a závěrečné zkoušky jako zásadní problém nevidí.

Dotaz : jak to vlastně je správně.


S pozdravem
Zuzana Červenková






Reakce

Vážená tazatelko,
v přípravě neslyšícího žadatele v autoškole a vykonání závěrečné zkoušky z odborné způsobilosti nevidíme problém. Obraťte se na autoškolu, kde mají zkušenosti s přípravou takového žadatele a jsou schopni ho řádně připravit ke zkoušce z odborné způsobilosti. Vše, záleží na domluvě mezi žadatelem, autoškolou (učitelem autoškoly), tlumočníkem do znakové řeči (najdete na https://tlumocnici.justice.cz/ a zkušebním komisařem. Zkouška se, jak jistě víte, skládá z předpisu o provozu na pozemních komunikacích a zdravotnické přípravy a praktické jízdy s výcvikovým vozidlem. Před zkouškou z předpisů za pomocí tlumočníka do znakové řeči zkušební komisař žadatele seznámí s postupem před zahájením zkoušky, dále již žadatel pracuje samostatně a tlumočník je přítomen pouze na dotazy žadatele, pokud by něčemu nerozuměl. Před praktickou jízdou si zkušební komisař dohodne způsob dorozumívání za pomoci tlumočníka s učitelem AŠ a žadatelem (např. ukázání rukou vpravo – odbočení vpravo, poklepání dvakrát na palubní desku – parkování pomocí couvání vzad, atd.), to znamená, že žadatele navádí zkušební komisař během jízdy prostřednictvím učitele AŠ.