Zkoušky v nouzovém stavu

Reagovat
Zkoušky v nouzovém stavu

Dobrý den, ráda bych se zorientovala v současné problematice omezení v nouzovém stavu, jelikož mi v momentální situaci hrozí propadnutí absolvovaného výcviku. Na podzim jsem absolvovala výcvik na motocykl A, ale bohužel jsem neuspěla u závěrečné praktické zkoušky. Tímto mi začala plynout lhůta 6 měsíců pro dokončení výcviku, která by měla končit 31.3.2021 (datum zkoušek 30.9.2020), předpokládám, že do tohoto termínu úřady zkoušky nevypisují, kvůli klimatickým podmínkám. Kvůli současné pandemii byl provoz autoškol opět přerušen a zase povolen - má autoškola informuje, že o dobu zavření autoškol, je tento termín prodloužen, tj. cca o měsíc. Nicméně je momentálně situace, kdy jsou autoškoly otevřené, ale úřad v Hradci Králové zkoušky po dobu nouzového neprovádí. Lze předpokládat, že se lhůta pro dokončení výcviku prodlouží i o dobu uzavření daného úřadu, nebo je toto vázáno pouze na uzavření provozoven autoškol ?
Při jarní vlně pandemie v loňském roce byl vydán metodický pokyn k 20.4.2020 s řešením konkrétních situací (https://www.hradeckralove.org/assets/File.ashx?id_org=4687&;id_dokumenty=72438), ale je datován pouze pro toto období a na podzimní druhou vlnu nebyl nijak aktualizován. Děkuji vám za případné osvětlení situace.



Reakce

Vážená tazatelko,
mimořádná opatření vydaná na základě nouzového stavu, jehož příčiny vznikly z vyšší moci, nemohou a nebudou dána k tíži občana. Jinak řečeno, k Vaší lhůtě pro provedení zkoušky bude přičtena jak doba, kdy autoškoly nemohly službu výuky a výcviku v řízení motorových vozidel poskytovat, tak i mimořádná opatření místního rozsahu u konkrétních úřadů, kdy z důvodu karantény nebo eliminace rizik šíření nákazy, zkoušky nevykonávaly. V poslední době se nakazil nemalý počet zkušebních komisařů, což s ohledem na malé prostory vozidla, postupně naplňuje očekáváné dopady. Proto také některé úřady omezují výkon zkoušek. Nepochybně pro následné postupy dotčených úřadů po ukončení mimořádných opatření bude Ministerstvo dopravy vydávat doporučení nebo usměrnění činnosti.
Propadnutí lhůty z důvodu mimořádných opatření, jakož i z důvodu nepřízně počasí pro výkon zkoušky na motocyklu, se nemusíte obávat. Vaše autoškola Vás bude nepochybně informovat o přijatých opatřeních.