Zvláštní zdůvodnění komisaře

Reagovat
Zvláštní zdůvodnění komisaře

Může komisař hodnotit jako hrubou chybu rychlé, nebo naopak opožděné zařazení rychl. stupně. Plynulost jízdy a ani bezpečnost nebyla nikterak narušena. Má komisař v tomto případě právo žáka u zkoušky hodnotit jako Neprospěl
?? Zajímalo by mě, zda se komisař musí řídit například nějakými pravidly typu, hrubý přestupek, počet lehkých chyb a podobně. Děkuji za odpověď.



Reakce

Vážený tazateli,

zákon v rámci hodnocení závěrečné zkoušky z praktické jízdy neurčuje, kolik lehkých chyb může žadatel udělat, aby byl ještě hodnocen stupněm „prospěl“. Žadatel vždy musí prokázat bezpečné vedení vozidla, a i řízení s ohledem na snížení spotřeby paliva a emisí. To například při dlouhé jízdě na nízký rychlostní stupeň není možné. Ve Vašem případě, jelikož jsme nebyli přítomni zkoušce, nemůžeme posoudit, zda ovládání vozidla bylo bezpečné a ekonomické.

Jestli nesouhlasíte s výrokem zkušebního komisaře, tak máte možnost obrátit se na Ministerstvo dopravy ČR, které provádím státní odborný dozor nad zkušebními komisaři a vznést námitku proti rozhodnutí zkušebního komisaře.