Přechod do jiného kurzu

Reagovat
Přechod do jiného kurzu

Dobrý den
Před časem jsem přerušil výuku autoškoly (rozšíření z "AM" "A1" na "B" Důvodem byly neshody ohledně způsobu výuky .
První jízdy začaly v obcích a mimo ně kde je kvůli objížďkám zvýšený provoz!
Řazení z "1 " na "2" mi bylo vysvětleno přitažením řadicí páky vlevo a přímím tahem ruky dozadu na doby raz a dva, při další jízdě mi byl tento manévr vytknut s tím že to má být tahem dozadu přes neutrál pak vlevo a opět dozadu tedy na tři doby TAK NEVÍM !! jak tedy správně řadit?
Asi od toho okamžiku začaly problémy nemohl jsem se soustředit
a dělal sem stále více chyb navíc jsem začal pozorovat i jistou dávku arogance vůči mé osobě. Na každou jízdu jsem se "těšil" jako na maturitu z japonštiny. Po každé jízdě mě bolela hlava protože jsem nestíhal plnit všechny manévry - byl jsem z toho dost psychicky na dně .(sice jsem se skútrem ve městě a mimo něj najezdil 50 000 km ale s autem se to nedá srovnávat to mi je jasné , (skupina "B" by se mi hodila už kvůli zdravotním problémům členů rodiny ) ale možná se na řízení auta vůbec nehodím a nikdy se to nenaučím.

Nakonec tedy proběhlo ukončení kurzu z mé strany a vyúčtování kdy z 10000 kč mi bylo vráceno 2000 kč Bylo to celkem za 11 jízd s tím že mi zbývalo ještě 6 jízd . Byla mi také vrácena žádost s razítkem vyučujícího a lékařská zpráva se slovy že můžu tyto použít pro případný jiný kurz jinde .
Dočetl jsem se na webu že bych mohl navázat v kurzu jinde a pokračovat tam kde jsem skončil ale školitel mi nevypsal doklad o počtu odjetých jízd a o počtu hodin z teorie . Zřejmě z toho důvodu že (jak mi sdělit vyučující) nenapsal ani číslo do kurzu.
Mohu tedy navázat na výuku ? (tedy pokud budu mít po zkušenostech tu odvahu a nervy jít do toho znovu )
Nebo si budu muset zaplatit nový kurz od začátku - mohu použít původní přihlášku s lékařskou zprávou nebo vše absolvovat znovu ?
Ještě jeden dotaz jak je to v takovýchto případech kdy dojede k poškození vozidla kdo hradí škody ?
Protože se mi podařilo přejet příčný práh větší rychlostí když jsem to nezvládl a došlo dle slov vyučujícího k
"poškození laku krycího plechu " tak mi naúčtoval sumu 500 kč za opravu .
Kdo hradí v takovýchto případech škodu ??
Mnohokrát děkuji



Reakce

Vážený tazateli,
co se týká způsobu řazení, tak ve většině vozidel, jak píšete je správné řazení na dvě doby přímým tahem bez pohybu do středové polohy řadící páky.
Co se týká vyúčtování za jízdy, tak skupina B má minimálně 28 hodin praktických jízd, kdy autoškola s Vámi může za jeden den odjet maximálně dvě hodiny a v poslední etapě 1 x 4 hodiny. Z toho vychází 14 (13) jízd, pokud jste jich měl opravdu odjetých 11, tak už zbývalo odjet tři jízdy. Pak by teoreticky ta částka byla adekvátní.
Ano, dá se navázat na kurz jinde, ale je nutné nové autoškole doložit již odučené hodiny. Jestli Vám autoškola odmítá vydat potvrzení o absolvované výuce a výcviku, obraťte se na příslušný úřad obce s rozšířenou působností, dle sídla dotyčné autoškoly. Úřadu sdělte, že Vám autoškola nechce vydat potvrzení o absolvované výuce a výcviku, a tvrdí, že jste nic neodjezdil, i když jste odjel 11 jízd. Pokud jste si například ofotil anebo stále máte průkaz žadatele o řidičské oprávnění, do kterého Vám učitel zapisoval praktický výcvik, tak ho doložte.
Kdybyste začínal od začátku, a od data vydání lékařského posudku uplynulo více jak 3 měsíce, tak si budete muset vyřídit lékařský posudek nový.
Co se týká poškození vozu, tak dobrá autoškola má vozidla pojištěna a po žácích tyto škody nepožaduje platit. Těžko říci, jaké podmínky jste si stanovili s autoškolou na začátku kurzu.