náhrada škody na motocyklu

Reagovat
náhrada škody na motocyklu

Před zahájením zkoušky z dovednosti na cvičišti jsem měl "zahřát " motocykl a vyzkoušet si některé úkony. Při krizovém brzdění jsem s motorkou spadl a motorka byla dále nepojízdná. Komisař mi sdělil, že jelikož zkouška ještě nezačala, tak ji nezapočítává. Instruktor mi po týdnu oznámil, že škoda je 8.000,- a chce ji po mně zaplatit.
Platit se mi to nechce, ale jít do sporu s majitelem (instruktor) také ne. Obávám se nějakých obstrukcí a prodlužování se závěrečnou zkouškou.
Pokud majitel nemá pojištěn motocykl havarijně, není to jeho riziko? Při nástupu jsem vyplnil a podepsal přihlášku, kde není žádná dohoda o náhradách škody, či způsobu pojištění.
Děkuji za odpověď (pomoc, radu)



Reakce

Vážený tazateli,
ve Vašem případě může jít o odpovědnost smluvní nebo ze zákona. Pokud jste se k ničemu takovému nazavázal, potom se postupuje podle obecných ustanovení o odpovědnosti za škodu podle občanského zákoníku. Je to § 2984 a následující.
Předpokladem odpovědnosti je porušení právního předpisu, vznik škody a příčinná souvislost mezi tím.
Muselo by se prokázat, že jste něco porušil. Vy jste měl především skládat zkoušku a ne si zahřívat motocykl.
Zde tento problém nevyřešíme.
každý, kdo provozuje autoškolu by si měl svá vozidla havarijně pojistit, a to s co nejnižší spoluúčastí, aby minimalizoval riziko. Pokud tak neučiní, ať už z jakéhokoli důvodu, musí počítat s tím, že jde do nějakého rizika. A to riziko je právě to, co se stalo. není to tedy jen otázka práva, ale i etiky.
Nejlépe uděláte, když kontaktujete advokáta, který se zabývá občanskoprávními spory.
Pokud s náhradou škody nesouhlasíte, lze doporučit neplatit a nechat to na soudu.