Předčasné ukončení autoškoly

Reagovat
Předčasné ukončení autoškoly

Dobrý den,
s kamarádem jsme začali chodit do autoškoly, odseděli jsme si první hodinu, kde se probíraly jen provozní věci a přihlašování na stránky. Kamarád ovšem už odjel jednu jízdu na trenažeru, já zatím ne. Autoškolu jsme ještě ani nezaplatili a ani jsme neodevzdali lékařský posudek. Rozhodli jsme se ale, že budeme chodit jinam, protože nám prostředí nesedlo a nedalo se domluvit na jízdách mimo mou pracovní dobu apod.

Chci se zeptat, jestli můžeme odstoupit takto brzo po 14 dnech bez nějakých sankcí a poplatků? Jak říkám, ještě jsme ani kurz nezaplatili, nedodali povolení lékaře... rádi bychom chodili jinde, blíže místa bydliště. Maximálně bychom zaplatili jednu "jízdu", kterou kamarád odjel, to by dávalo smysl, proč ne. A případně co je potřeba k odstoupení?

Píši tady, protože se do AS nedá skoro dovolat a když už, tak mají na hovor čas tak 15 vteřin. Tak jak píšete zde na stránkách - administrační poplatek při zrušení kurzu - o ničem takovém jsme nebyli informováni a na stránkách AS v ceníku vůbec není nic takového, dokonce ani žádný dokument, smlouva, kde by se něco o tomto psalo.

Děkuji za odpověď.



Reakce

Vážený tazateli,
dle platných předpisů, je kurz zahájen dnem prvního vyučování. To ale neznamená, že můžou být opomenuty základní podmínky k zahájení kurzu, jehož začátek musí být nahlášen úřadu obce s rozšířenou působností (ORP) a to nejpozději v den zahájení. K tomu ale musí být splněny veškeré předepsané písemné náležitosti, např.: Žádost o přijetí k výuce a výcviku a Posudek o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, bez kterých není možné kurz zahájit. Jestliže jste, jak píšete, dosud neodevzdali ani lékařský posudek, nemohl být zahájen kurz a tím pádem Vám nevznikla žádná povinnost vůči autoškole. Pokud provozovatel autoškoly zahájil jakoukoliv výukovou, nebo výcvikovou činnost ještě před splněním podmínek k zahájení kurzu, pak jen ve své režii a Vy nejste vůči autoškole ničím povinováni. Z toho je tedy patrné, že nemůže provozovatel autoškoly od Vás vyžadovat žádná finanční vyrovnání. Pokud se jedná o již absolvovaný trenažer Vaším kamarádem, je jen jeho svobodným rozhodnutím, zda neoficiální úkon autoškole uhradí, či nikoliv. Nemusíte mít ani obavu z případně požadovaných tzv. administrativních poplatků, které v tomto případě nemá autoškola právo požadovat. Z uvedeného je tedy patrné, že můžete kdykoliv odejít do jiné autoškoly bez jakýchkoliv závazků k předchozí autoškole.
Stránky autoškol nejsou povinné, tedy není ani možné se dožadovat uvedení ceníku na těchto stránkách. Mělo by být ale samozřejmostí, že ceník všech služeb je k dispozici všem žákům, veřejně přístupný v autoškole.
Závěrem doporučuji před vstupem do jiné autoškoly si být vědomi předchozích zkušeností a nejprve zjistit vše důležité, co Vás zajímá.
Přeji mnoho úspěchů při studiu v jiné autoškole.