Počet žáků ve vozidle při jízdách

Reagovat
Počet žáků ve vozidle při jízdách

Dobrý den,
existuje nějaká zákonná úprava (či nařízení) o max. počtu žáků autoškoly současně přítomných ve vozidle kde je právě prováděna cvičná jízda ?
Můžu po autoškole požadovat abych byl ve vozidle pouze já + instruktor ?
Např. proto že by mě přítomnost jiných osob rušila ?
Děkuji za odpověď.



Reakce

Vážený pane,
problematiku počtu osob při výcviku ve výcvikovém vozidle upravuje ustanovení § 27 odst. 2 písm. c) zákona č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů, který ve svém obsahu o učitelích a žadatelích o řidičské oprávnění hovoří v množném čísle, tudíž je jejich počet omezen pouze počtem míst k přepravě osob stanovený výrobcem vozidla a uvedeným v technickém průkazu vozidle nebo v osvědčení o registraci vozidla.
Váš požadavek na samostatnou jízdu za přítomnosti učitele výcviku lze považovat za legitimní a nijak neobvyklý a pokud oslovíte provozovatele autoškoly, s ohledem na běžnou praxi v autoškolách, není důvod aby Vám nevyhověl. Jedná se o standardní postup, kdy je preferována jízda s jedním žadatelem. Větší počet žadatelů ve vozidle se využívá například při praktických jízdách ve třetí etapě výcviku, kdy učitel s žáky jede na vzdálený dálniční přivaděč k nácviku řízení na dálnicích, připojení se do průběžných jízdních pruhů a pod., což má své opodstatnění. Při jízdách ve městech více žadatelů ve vozidle poměrně často využívají nízkonákladové autoškoly, které tímto způsobem více či méně nápadně zkracují žadatelům předepsané hodiny. Poznávacím znakem těchto autoškol je relativně nízká cena výuky a výcviku.