učitel autoškoly na ičo

Reagovat
učitel autoškoly na ičo

Dobrý den. Chtěl bych začít pracovat jako učitel autoškoly. Žiji ve velkém městě, ale mimo Prahu, tudíž když jsem se zajímal o pracovní nabídky, nesetkal jsem se prakticky nikde s prací na HPP, ale nabízeli pouze fakturaci na ičo.
Tohle bych byl schopný akceptovat, ale v rámci živnosti volné: lektorská činnost nemohu vykonávat činnost učitele autoškoly a v rámci vázané živnosti "provozování autoškoly" bych už musel mít autoškolu vlastní.
Tedy nenašel jsem žádnou legální cestu jak si danou činnost fakturovat.
Přesto je mi jasné, že se to takto ve většině případů dělá. Můžu se zeptat jaký je na toto váš názor? Dá se nějak pracovat jako učitel ve více autoškolách na ičo legálně?

Děkuji



Reakce

Vážený pane,
zcela správně jste odhalil, že neexistuje žádný legální způsob, jak fakturovat práci v autoškole jakožto učitel. Jedná se naprosto typicky o to, že zde nejsou naplněny znaky pro podnikání.

Přesto však je tento způsob "zaměstnávání" je fenoménem. Některé autoškoly chtějí za každou cenu ušetřit a tak celou řadu povinností zcela záměrně obcházejí. Toto je jedna z nich.

Tento způsob "zaměstnávání" má na první pohled výhodu, že obvykle máte za daný měsíc více peněz. Na druhou stranu nemáte placené svátky (cca 13 dní v roce) a dovolenou (měsíc) a pochopitelně když onemocníte, pak dostanete naprosto směšnou nemocenskou. Konečně pak, až půjdete do důchodu, nebudete se stačit divit.

Další "výhodu" zažila celá řada učitelů autoškol letos v březnu, když jim jejich chlebodárce po vyhlášení nouzového stavu řekl, aby šli na Úřad práce. Oproti tomu učitelé autoškol v regulérním pracovněprávním vztahu dostávali po celou dobu 100% průměrné mzdy.

Abyste byl "podnikatel", musí Vaše "podnikání" splňovat určité znaky. Najdete je na webu např. zde:
https://www.ipodnikatel.cz/Zahajeni-podnikani/jak-novy-obcansky-zakonik-definuje-podnikani.html
nebo zde:
https://wiki.iurium.cz/w/Podnikatel
V daném případě určitě nenaplňujete znak "samostatnost", když o sobě sám nerozhodujete, ale dostáváte práci od provozovatele autoškoly.
Nepodnikáte vlastním jménem, nýbrž jménem autoškoly, pro kterou děláte.
Zásadním problémem je pak odpovědnost, protože nejste-li zaměstananec, můžete mít zásadní problémy s odpovědností za případnou škodu na věcech či na zdraví klienta autoškoly.

Nedávno jsme řešili případ, kdy učiteli autoškoly pracujícímu na ŽL žákyně na svičišti položila motorku a provozovatel autoškoly po něm chtěl uhradit plnou výši škody. Na toto by byl zaměstnanec pojištěn tzv. "blbostní pojistkou".

Práce učitele autoškoly je typicky závislá činnost, kde se k tomu vyjádřil Nejvyšší soud takto:

„Společným rysem a jakýmsi leitmotivem všech znaků závislé práce vymezených v zákoníku práce, je osobní či hospodářská závislost zaměstnance na zaměstnavateli. Tyto znaky slouží k odlišení závislé práce od jiných ekonomických aktivit (zejména samostatného podnikání), ale také od aktivit jiného charakteru (zejména mezilidské výpomoci)“,uvádí se v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který posuzoval pokutu udělenou za výkon nelegální práce."
Podrobnosti se dozváte zde:
http://pracovniporadna.cz/co-je-a-co-neni-zavisla-prace/

V dnešní době, kdy je na trhu nedostatek učitelů se nebojte trvat na tom, abyste byl regulérně zaměstnán v pracovněprávním vztahu podle zákoníku práce. Přdejdete tím tím možným problémům.

 
 


Ano, je to pořád tzv. "nelegální práce". Doporučuji přečíst si § 5 písm. e) zákona č. 435/2004 Sb.:
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-435

Závislá práce je toto:
§ 2
(1) Závislou prací je práce, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, jménem zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele a zaměstnanec ji pro zaměstnavatele vykonává osobně.