Úhrada škody při výcviku sk. A

Reagovat
Úhrada škody při výcviku sk. A

Dobrý den,
jsem externí učitel praktického výcviku pro autoškoly. Učím sk. B, AM, A1, A2, A.

Minulý týden mi spadla žákyně při nacvičování nouzového brždění v 50km/h na motocyklu. ( brzdu prostě zmáčkla tzv. natvrdo ). 7x to udělala správně a po osmé to prostě nevyšlo ( Postup výuky neomezeného motocyklu dělám správně. Žák se nejdříve učí na 125ccm celé cvičiště, pak začnu navyšovat kubaturu ). Škoda na motocyklu je cca 4 tisíce.
Chci se zeptat, za kým škoda půjde. Autoškola tvrdí, že vše, co žák zničí, platí učitel. Nazývají to rizikem podnikání.
Myslím si, že autoškola si měla ujednat podmínky se žákem předem a ne to teď házet na učitele. Mimochodem žákyně je ve třetí etapě výcviku, ale stále na cvičišti. Některým to prostě trvá déle. Rozhodně nikoho nevezmu do ulic, dokud mi nedokáže ovládat motocykl na cvičáku.
Bohužel jsem nucen tuto částku zaplatit, jinak by si to autoškola strhla z fakturace za moje vyučování.
Loni jsem byl ještě zaměstnanec této autoškoly a při nějakém pádu, se nad tím mávlo rukou a autoškola vše zařídila.
Mám velmi dobré výsledky a s mou prací jsou spokojeni žáci, rodiče těch mladších, ale hlavně zkušební komisaři.
Nejradši bych ukončil spolupráci s touto autoškolou hned, ale nikdy na úkor žáků. Jsou na mě zvyklí. Takže dojezdím, co mám a půjdu.

Děkuji s pozdravem Jiří Bělík



Reakce

Vážený pane,
- k tvrzení o riziku podnikání: je to takové riziko, které musí jít za provozovatelem autoškoly, ne za učitelem. Provozovatel by měl být havarijně pojištěn, pokud ne, toto riziko nese on.

- ke škodě a její náhradě: předpokladem je porušení nějaké povinnosti, vznik škody a příčinná souvislost mezi porušením povinnosti a vznikem škody. Tedy pokud chce provozovatel autoškoly uhradit škodu, musí se nejprve vyřešit kdo něco porušil. A to není v takovém případě vůbec jednoduché. Určitě lze doporučit dobrovolně nic nehradit.

- k Vašemu vztahu k autoškole. Děláte zásadní chybu, že akceptujete smluvní vztah na bázi jakési fakturace. V tomto případě by mohla jít případná odpovědnost za škodu za vámi. Pokud byste byl regulérní zaměstnanec, potom by se případná škoda (pokud by Vám byla prokázána) hradila z pojistky odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli (cca 1500 Kč/rok). Taková pojistka kryje škody do 4,5 násobku hrubé mzdy.

- jinak si uvědomte, že obcházíte zákon o zaměstnanosti, který ukládá zaměstnavateli povinnost zaměstnávat. Nedodržení může být přestupkem pro osobu, která je jako "zaměstnanec" s pokutou od 5 000,- Kč do 100 000,- Kč, pro "zaměstnavatele" od 50 000,- Kč do 10 000 000,- Kč.

- pokud uvažujete o odchodu, lze doporučit neváhat a s ohledem na možná rizika odejít ihned. Nemáte-li písemnou smlouvu se lhůtami její výpovědi, nic Vás neváže.