možnosti odvolání proti rozhodnutí zkušebního komisaře

Reagovat
možnosti odvolání proti rozhodnutí zkušebního komisaře

Rozhodnutí zkušebního komisaře neprospěl při apraktické jízdě - možnost odvolání proti tomuto rozhodnutí?



Reakce

Vážený tazateli,
o výsledku zkoušky z praktické jízdy jistě sepsal zkušební komisař záznam, ve kterém uvedl všechny nedostatky zjištěné při zkoušce z praktické jízdy. Podpisem záznamu o průběhu zkoušky z praktické jízdy pak potvrzujete seznámení s výsledkem zkoušky a odůvodněním výsledného hodnocení.
Pokud s hodnocením zkušebního komisaře nesouhlasíte, cítíte se poškozen, a máte za to, že disponujete požadovanými znalostmi a dovednostmi v řízení motorových vozidel, tak jak vyžaduje platná legislativa (a totéž Vám potvrdí i Váš učitel výcviku, který byl zkoušce přítomen), pak se můžete se svou námitkou na výrok zkušebního komisaře obrátit na Ministerstvo dopravy, které je orgánem státního dozoru nad zkušebními komisaři. Doporučujeme vyžádat si na příslušném úřadu, u kterého je zkušební komisař zaměstnán, kopii záznamu o průběhu zkoušky a tu k námitce přiložit. Ministerstvo Vaši námitku prověří, vyžádá si vyjádření osob přítomných zkoušce a posoudí skutkový stav věci a následně vydá stanovisko k postupu zkušebního komisaře a jeho hodnocení. Dlužno doplnit, že se jedná o poněkud zdlouhavější akt a jeho výsledek nelze předjímat, proto je dobré vše důkladně zvážit.

 
 


Vážená tazatelko,

žadatel o řidičské oprávnění musí při zkoušce z praktické jízdy v první i druhé části zkoušky prokázat potřebné znalosti a dovednosti, které musí zkušební komisař prověřit. Potřebné informace naleznete v § 19 prováděcí vyhlášky č.167/2002 Sb., zákona č.247/2000 Sb., který zahrnuje i hodnocení zkoušky z praktické jízdy. Pokud se seznámíte s požadavky na zkoušku, bude Vám jasné, že hodnocení stupněm „prospěl“ nebo „neprospěl“ není vázáno na stav, zda se žadatel dopustí přestupku či nikoliv. Je známo mnoho případů, kdy žadatel při zkoušce nespáchal jediný přestupek, přesto byl hodnocen stupněm neprospěl. Žadatel musí prokázat všechny zákonem požadované znalosti a dovednosti. Má i možnost odmítnout záznam o zkoušce z praktické jízdy podepsat, (v tomto případě podepisuje záznam učitel autoškoly). Jestliže s hodnocením zkušebního komisaře žadatel nesouhlasí, cítí se poškozený a je přesvědčen, že má potřebné znalosti a dovednosti v řízení motorových vozidel, tak jak vyžaduje platná legislativa, má možnost se se svoji námitkou na výrok zkušebního komisaře obrátit na Ministerstvo dopravy, které je orgánem státního dozoru nad zkušebními komisaři.