Jízda bez řidičského průkazu, ale se záznamem o zkouškách?

Reagovat
Jízda bez řidičského průkazu, ale se záznamem o zkouškách?

Dobrý den,
rád bych se zeptal na záludnou otázku. Mohu řídit automobil, pokud jsem úspěšně absolvoval závěrečné zkoušky a byl mi vydán protokol o proběhlé zkoušce, ale nemám vyřízený řidičský průkaz. Pokud bych při silniční kontrole prováděnou orgány PČR, MP, CS či VP předložil pouze tento protokol, bylo by toto konání bez úhony?
Děkuji za odpověď



Reakce

Vážený pane,
dokument, kterým disponujete je potvrzení odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel. Je to pouze jedna část z toho, co předkládáte příslušnému úřadu k udělení řidičského oprávnění. V praxi to znamená, že nejste držitel řidičského oprávnění, pročež jízda "na tento dokument" by se, při případné kontrole nebo dopravní nehodě rozhodně bez úhony neobešla. Jednalo by se o jízdu bez řidičského oprávnění a mohl byste se dostat do problému dříve, než byste stihl požádat o udělení řidičského oprávnění. Hrozila by Vám sankce ve výši 25 000,- až 50 000,- Kč a zákaz činnosti od jednoho roku do dvou let.

Na základě výše uvedeného Vám doporučujeme podat na příslušném úřadu žádost o udělení řidičského oprávnění. Je to zákonné, rychlé a rozhodně bez rizika.