Jizdy na parkovisti

Reagovat
Jizdy na parkovisti

Dobry den
Chtel bych podat stiznost na autoskolu.Delal jsem ridicak na motorku sk:A.
Vyuka probihala jizdou na parkovisti dokola a zadne jizdy s instruktorem v provozu.Kdyz jsem na to upozornoval dostal jsem jen laxni odpoved ze to zvladnu.Mohu se zeptat jak mam dal postupovat?
Dekuji Jiri J.



Reakce

Dobrý den,
z Vaší informace o způsobu výuky a výcviku není zcela jasné jaký druh výuky a výcviku jste absolvoval. Pokud se jednalo o základní výuku a výcvik pro skupinu A, nebo rozšiřující výuku a výcvik pro skupinu A, pak by se jednalo o hrubé porušení učební osnovy učitelem výuky a výcviku, stejně tak o porušení povinností provozovatele autoškoly. Je možné na tohoto provozovatele autoškoly podat stížnost u příslušného obecního úřadu obce rozšířenou působností, v jehož územní působnosti se provozovna autoškoly nachází a je registrována.
Pokud se jednalo o doplňovací výuku a výcvik kdy žadatel o řidičské oprávnění žádá o rozšíření řidičského oprávnění ze skupiny A2 (praxe 2 roky na A2 ) na skupinu A, nejsou předepsány žádné hodiny výuky a výcviku, záleží pouze na smluvním vztahu žadatel – autoškola. Kvalitní autoškola, by měla žadatele o řidičské oprávnění na zkoušku z odborné způsobilosti (doplňovací zkoušku) z praktické jízdy (skládá se z 2 částí), řádně připravit. První část probíhá mimo pozemní komunikaci na tzv. "zkušební ploše". Druhá část zkoušky bude probíhat v silničním provozu tak, že žadatel pojede na motorce sám a zkušební komisař za ním pojede na doprovodném motocyklu nebo v doprovodném automobilu s učitelem autoškoly. Hodnotí se například, plynulost jízdy, znalost ovládacích prvků, řazení rychlostních stupňů, jízda mimo obec rychlostmi vyššími, než je rychlost v obci, jízda na dálnicích, předjíždění, rychlé a správné reakce řidiče apod. Jednotlivé úkony zkoušky z praktické jízdy upravuje § 42 zákona č. 247/2000 Sb., a dále jsou dílčí úkony pro jednotlivé skupiny vozidel upřesněny v § 19 vyhlášky č. 167/2002 Sb., kterou se uvedený zákon provádí. Po prostudování těchto požadavku na znalosti, dovednosti a chování žadatele získáte povědomí o náročnosti zkoušky, z toho vyplývá, že výcvik, který probíhal pouze na parkovišti je nedostačující. Závěrem doporučujeme dohodu s provozovatelem autoškoly, aby zjištěné nedostatky napravil. Pokud se nedomluvíte, můžete přejít k jinému provozovateli autoškoly.