Pravidelné školení při rozšiřování rozsahu profesního průkazu o další skupinu

Reagovat
Pravidelné školení při rozšiřování rozsahu profesního průkazu o další skupinu

Dobrý den,

rád bych se na Vás obrátil s dotazem ohledně profesního školení. Jsem držitelem profesního průkazu sk. C a zanedlouho bych měl absolvovat pravidelné školení v délce 7 hodin. Nyní však procházím výcvikem k řízení sk. D a plánuji následně rozšiřovat profesní průkaz o tuto další skupinu (tedy 45 h školení). Je nutné procházet nyní pravidelným školením v délce 7 hodin, nebo stačí až následně absolvovat 45 h školení, čímž se prodlouží profesní průkaz na dalších 5 let bez ohledu na to, zda jsem dosud absolvoval pravidelná školení?

Dále bych se rád zeptal, zda se při rozšiřování ŘO z C na C+E opět musí procházet rozšiřovacím školením na profesní průkaz, nebo již stačí "profesák" skupiny C a po složení zkoušky C+E je automaticky připsána profesní způsobilost i k přívěsům.

Za odpovědi mnohokrát děkuji a přeji hezký den.



Reakce

Vážený tazateli,
pokud jste držitelem profesního průkazu skupiny C1, C platí i pro skupinu C1+E, C+E.
Zákon č. 247/2000 Sb., §48 v ustanovení o Pravidelném školení v ods. 2 stanoví: Řidič se zúčastní pravidelného školení v celkovém rozsahu 35 hodin do konce pátého roku od data vydání průkazu podle § 52c. Pravidelné školení je rozděleno do ročních kurzů v rozsahu 7 hodin. Z toho vyplývá, že absolvujete pravidelné školení pro skupinu C1, C. V dalším roce budete již absolvovat (po rozšíření profesního průkazu) školení pro skupiny C1, C, D1, D. Závěrem bychom rádi doplnili, že rozšířením rozsahu profesní způsobilosti o skupiny vozidel řady D se neprodlužuje automaticky doba platnosti profesní způsobilosti o dalších 5 let, jak uvádíte. Příslušný úřad Vám vydá nový řidičský průkaz se záznamem pro skupiny vozidel řady C a řady D, ovšem platnost profesní způsobilosti zůstává podle té dosavadní ke skupinám vozidel řady C, kterou máte dosud. Rozšíření rozsahu profesní způsobilosti nemá vliv na absolvování povinného pravidelného ročního školení v rozsahu 7 hodin.