Prestup do jine autoskoly a nasledne vysoke vyuctovani

Reagovat
Prestup do jine autoskoly a nasledne vysoke vyuctovani

Dobry den,
u jmenovane autoskoly jsem odjezdila 3 jizdy,ale pan instruktor se choval tak arogantne,ze jsem z neho byla vystresovana a rozhodla jsem se o prestoupeni do jine autoskoly.Autoskolu jsem hned na zacatku uhradila v plne vysi. I kdyz na internetovych strankach maji uvedenou cenu 7900,- ,tak mi bylo receno,ze cena je uz stara a nova je 8900,tak jsem zaplatila.Kdyz jsem si sla pro prestupku a penize,tak mi bylo vraceno jen 6000,-.Pry kdyz jsem kurz nedokoncila,tak se jizdy pocitaji jako kondicni a jedna pry stoji 800,-.Takze 3 jizdy × 800,- je 2400,- a plus 500,- administrativni poplatek.Byla jsem sice prekvapena jak vysokou castku si stahnul,ale papir jsem podepsala a sla domu.Jenze kdyz jsem se doma podivala na jejich stranky,tak tam ma uvedenou cenu za kondicni jizdu 300,-.A v prestupce jsem mnela dokonce uvedeno,ze mam za sebou 3h teorie,kterou jsem vubec nemela a 6h jizd.Tak jsem panovi volala,ze jakych 6h jizd,kdyz jsem tam byla 3krat.Tak jsem se dozvedela,ze kazda jedna jizda se pocitala jako 2 vyucovaci hodiny,o cem jsem vubec netusila.Vubec mi po prihlaseni na kurz nerekl,ze 1 vyucovaci hodina je 45 min a ze pokazdy budeme absolvovat 2 hodiny na jednou.Na jizdy jsem dojizdela autobusem,takze jsme zacinali v 15.30 a autobus mi jezdil naspatek domu v 17.00,takze pokazdy mne na zastavce vysadil nejpozdeji uz v 16.45 a ted mi rekl,ze to byl muj problem,ze jsem pospichala pokazdy na autobus a jizdy byly kratsi.Kdybych to ovsem vedela,tak bych si vedome urcite jizdy nekratila a sla na dalsi autobus. Na castku za kondicni jizdu mi bylo taky receno,ze cena na internetovych strankach je stara uz 8 let.Tak jsem panovi podekovala a hovor ukoncila,protoze debata s nim by nikam nevedla.Ovsem pote mi pak jeste od nej prisla sms,ze pry muzu byt rada,ze mi k cene nenauctoval storno poplatek a jednou jsem musela planovanou jizdu prelozit a jelikoz jsem mu to psala v den jizdy,tak pry mi mohl i za to nauctovat poplatek 300,- .Obracim se proto na Vas se zadosti o provereni takoveho jednani a nauctovani poplatku,ktere ma na internetu uvedene v uplne jine vysi.Prijde mi to hrozne,prijit kvuli 3jizdam o 2900,- Mohla bych popripade nekde podat i stiznost?
Dekuji za odpoved.



Reakce

Vážená tazatelko,
provozování autoškoly, potažmo poskytování služby výuky a výcviku pro získání řidičského oprávnění je podnikatelskou činností (živností vázanou), které se v mnohém podobá každému jinému podnikání v oblasti poskytování služby. Obdobně jako při nákupu dovolené požaduje zákazník informace o tom, co za požadované peníze obdrží, kdy odlétá letadlo, jak dlouho bude trvat let, jaké služby nabízí cestovní kancelář v místě dovolené, kvalita ubytování, vzdálenost k bazénu a k mořské pláži apod., je na místě při vstupu do autoškoly, ještě před podáním žádosti, seznámit se i zde s tím, co za své peníze obdržíte, tedy s podmínkami, za jakých jsou výuka a výcvik poskytovány a co vůbec absolutorium takového „kurzu“ obnáší. Po seznámení se s podmínkami se zákazník sám rozhodne, zda na ně přistoupí, či nikoliv. Obdobně jako u dovolené potenciální zákazníci čtou recenze klientů cestovní kanceláře, také budoucí absolventi autoškoly tohoto způsobu využívají.
Jestliže Vás provozovatel autoškoly před vstupem do výuky a výcviku neseznámí s jeho průběhem, je to první indicie k volbě jiné autoškoly. Toliko pro výběr budoucí autoškoly.
Právní vztah mezi Vámi a provozovatelem autoškoly je obchodně právní a patří do oblasti občanského práva a ochrany spotřebitele. Pokud se rozhodnete řešit problém soudní cestou, doporučujeme ještě před samotnou žalobou řešit celou věc nesporně v rámci mimosoudního vypořádání. K tomu doporučujeme uložit si informace z internetových stránek autoškoly, jako podklad prokazující rozdíl cenových relací prezentovaných veřejně, oproti skutečné praxi. Není problémem zákazníka, že provozovatel autoškoly neaktualizuje své internetové stránky. Jedná se o obdobu regálové ceny v obchodě.
Pokud provozovatel autoškoly tvrdí, že při nedokončení výuky a výcviku se jedná o „kondiční jízdy“ a tak se také účtuje, jde o další skutečnost, kterou jste se měla dozvědět od provozovatele autoškoly ještě před přihlášením do výuky a výcviku. Mimochodem akt, pro který jste se odchodem k jinému provozovateli rozhodla, se nazývá předčasné ukončení výuky a výcviku, je zcela legitimní a upravuje jej platná právní úprava. Můžete se s ní seznámit prostřednictvím informací uvedených na stránkách Autoškolského ombudsmana, nebo přímo v zákoně č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel... Kondiční jízda se poskytuje mimo rámec výuky a výcviku a jedná se o službu držiteli řidičského oprávnění, který si například hodlá obnovit znalosti a dovednosti v řízení po delší době kdy neřídil, nebo před jarem na konci zimní sezóny, kdy přes zimní období řidič nejezdil apod.
Autoškolský ombudsman nedisponuje zmocněním k prověřování obchodních praktik a postupů některých provozovatelů autoškol. Doporučujeme některý ze shora uvedených postupů týkajících se ochrany spotřebitele a plnění smluvních závazků. Pokud v dokumentaci, kterou Vám dosavadní provozovatel autoškoly potvrzuje rozsah dosud absolvované výuky a výcviku (tzv. „převodka“), shledáte rozpory mezi uvedenými hodnotami oproti skutečnému stavu, což by směřovalo k podezření na porušení učební osnovy ze strany učitele autoškoly, můžete podat stížnost krajskému úřadu příslušnému podle místa provozovny autoškoly. Ve vztahu k chování, jednání a vystupování učitele autoškoly vůči žadatelům můžete podat stížnost přímo provozovateli autoškoly, pokud jím není sám dotčený učitel. Pak by taková stížnost pravděpodobně nesplnila potřebný účel. V souvislosti s nedodržováním obsahu a rozsahu výuky a výcviku se se svou stížností můžete obrátit na obecní úřad obce s rozšířenou působností, příslušný podle místa provozovny autoškoly, ve věci porušení povinností provozovatele autoškoly.
Pro větší informovanost před volbou jiné autoškoly Vám doporučujeme nahlédnutí na internetové stránky Autoškolského ombudsmana, kde se v části určené pro žáka autoškoly dozvíte, jaké jsou zákonné podmínky obsahu a rozsahu výuky a výcviku v autoškole, včetně podmínek pro jeho ukončení, obsahu a rozsahu zkoušky z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a další důležité informace osvětlující zdánlivě jednoduchou problematiku. Dále doporučujeme podívat se i na položku „poradna“, kde se můžete seznámit s některými s mnoha dotazů a odpovědí, jež by Vám také mohli výrazně pomoci při výběru jiné autoškoly.