Nepripusteni k zkousce, diskriminace

Reagovat
Nepripusteni k zkousce, diskriminace

Dobry den, po ukonceni kurzu v autoskole jsem neuspel u zkousky, opakoval jsem zkousku taky neuspesne. Uz se mi stalo, ze po prihlaseni na opravu mi vedeni autoškoly na posledni chvilu napsalo, ze zkouska nebude. Ale zistil jsem, ze mi lhali. Posledne sa tak stalo, ze v termínu 24.1. kdy jsem se zkouskou pocital, napsali ze tenhle termin zkousky nebude. Sel jsem se pozriet na misto konani zkousky a byly tam zaci, instruktor a zastupce autoskoly. Kdyz jsem se sťažoval, dostal jsem odpoved, ze tenhle termin byl jen pro zaky, ktory si zaplatili kondicne jizdy. Napsal jsem im, ze taketo jednani je diskriminujici. Z autoskoly mi napsali, ze se mam dostavit na schuzku, na tuto schuzku jsem se nemohl dostavit, protoze jsem pracoval a taky jsem im napsal, ze chci aby komunikace probihala pisomnou formou. Ted mi zacali vyhrozovat, ze me zazaluji za poskozeni dobreho jmena, za vyhruzky... a ze k oprave uz nebudu pripusten. Prosim o Vas názor. Jak mam ted postupovat? Dekuji.



Reakce

Vážený pane,
ze strany autoškoly není korektní, aby na poslední chvíli zrušila termín zkoušky, který Vám byl stanoven. Podle obsahu Vašeho textu se se jeví, že Vám chce autoškola dát najevo, že byste měl mezi opakovanými zkouškami absolvovat a zaplatit doplňovací výcvik, který označili jako „kondiční jízdy“. Při neúspěšných zkouškách je sice absolutorium doplňovacího výcviku vhodné a přínosné, ovšem tento druh výcviku není povinný a rozhodně se ho nelze domáhat tím, že Vás provozovatel autoškoly na Vaši žádost nepřihlásí ke zkoušce.
Doporučujeme Vám zaslat provozovateli autoškoly písemnou žádost psanou volnou formou s tím, že žádáte provozovatele autoškoly o přihlášení k opakované zkoušce u příslušného úřadu obce s rozšířenou působnosti. Písemnost můžete zaslat doporučeným dopisem, nebo elektronicky prostřednictvím e-mailu, doporučujeme však tento e-mail opatřit elektronickým podpisem pro pozdější průkaznost podání. Do 15 dnů od obdržení Vaší žádosti je provozovatel autoškoly povinen Vás přihlásit ke zkoušce. Příslušný úřad Vás následně prostřednictvím autoškoly vyrozumí o termínu konání opakované zkoušky.
V případě že provozovatel autoškoly Vaší žádosti ve stanovené lhůtě nevyhoví, máte právo podat stížnost, resp. podnět příslušnému úřadu, který autoškole vydal registraci (ve Vašem případě Městský úřad Český Brod), který s autoškolou zahájí příslušné správní řízení pro porušení povinností provozovatele autoškoly. Za takové porušení povinností hrozí provozovateli autoškoly nemalé sankce, v závažnějších či opakovaných případech i odnětí registrace k provozování autoškoly.