Podmínky pro nesplnění závěrečné zkoušky.

Reagovat
Podmínky pro nesplnění závěrečné zkoušky.

Dobrý den, rozšiřuju si své řidičské oprávnění o skupinu CE a jsem upozorňován učitelem na drobné zlozvyky, jako občasné řízení jednou rukou a řazení druhou, za které bych mohl být komisařem ze zkoušky údajně vyřazen. Chtěl bych se tedy jednak zeptat, jestli vůbec nějaký právní předpis upravuje nutnost řízení oběma rukama, či řazení pouze v přímém směru. Druhak bych se chtěl zeptat, zda existuje nějaký veřejný seznam objektivních důvodů pro nesplnění této zkoušky, nebo zda mne může komisař ze zkoušky vyhodit jen na základě subjektivních dojmů z jízdy. Předem děkuji za odpověď.



Reakce

Dobrý den, Vážený tazateli,
pan učitel autoškoly Vás správně upozorňuje na chyby a zlozvyky, které děláte při výcviku (řízení jednou rukou). Rozšiřujete řidičské oprávnění ze skupiny C na CE kde v příloze č.3 k zákona č. 247/2000 Sb., tabulce 3 je stanoveno 6 hodin předmětu výuky TZBJ (Výuka teorie a zásad bezpečné jízdy) v kterém se seznamujete s vozidlem, mimochodem také s ovladači, jako jsou např. pedály, řadicí páka, volant apod. pomocí kterých ovládáte vozidlo. Volant je nejdůležitějším ovládacím prvkem vašeho vozu. Jeho správné držení je tedy naprosto zásadní pro bezpečnou a efektivní jízdu. Rukama řidič nejen ovládá vozidlo, ale jejich pomocí také vnímá jeho chování. Vyjma případu, kdy řadíte, případně obsluhujete jiný ovladač, se volant ovládá oběma rukama. Musíte si uvědomit, že řídíte jízdní soupravu jejíž největší povolená hmotnost je nejméně 20000 kg, délka nejméně 14 m, šířka nejméně 2,4 m.
Ke druhé části Vašeho dotazu. Žadatel o řidičské oprávnění musí při zkoušce z praktické jízdy v první i druhé části zkoušky prokázat potřebné znalosti a dovednosti, které musí zkušební komisař prověřit. Potřebné informace naleznete na stránkách Autoškolského ombudsmana, nebo v § 19 prováděcí vyhlášky č.167/2002 Sb., zákona č.247/2000 Sb., které zahrnuje i hodnocení zkoušky z praktické jízdy. Pokud se řádně připravíte a z rad Vašeho učitele autoškoly si vezmete ponaučení, nevidím důvod, proč by jste závěrečnou zkoušku nezvládl.