Neadekvátní částka účtovaná při přechodu do jiné autoškoly

Reagovat
Neadekvátní částka účtovaná při přechodu do jiné autoškoly

Dobrý den.Prosím o radu. Já 40 let a můj syn 16 jsme se přihlásili do autoškoly. Syn chtěl skupinu A do 125 a já taktéž A. Syn nastoupil na teoretickou výuku která probíhala naprosto bez problémů.Problémy nastaly až u prvních jízd. Na dopravním hřišti kde jsme strávili asi 4hod. Instruktor byl abnormálně nepříjemný.Uklidňoval jsem syna že zřejmě neměl svůj den.Před první jízdou v provozu jsem instruktora upozorňoval že kluk nemá absolutně žádné zkušenosti tak ať je trpěliví a že pokud to bude potřeba připlatím mu hodiny navíc. Byl jsem ujištěn že bude vše ok.Při návratu s první jízdy v provozu mi syn zdělil že pan instruktor se choval jako smyslů zbavený kde slova jako jsi debil idiot a některé které ani nemohu uvést. Odmítal dále s tímto pánem jezdit. Požádal jsem o přidělení někoho normálního což nám nebylo umožněno. Poté jsem se rozhodl ukončit spolupráci s tímto pánem protože to nemělo žádný význam. Dohodl jsem se že hodiny které syn strávil na teorii samozřejmě zaplatím. Pan majitel nám poslal fakturu na téměř 14000kč což považuji za nesmysl protože ty tak zvané jízdy byli spíše šikana než výuka. Nikdy jsem neviděl syna v tak špatném psychickém stavu jako po hodině jízdy s tímto instruktorem. Řekl že než podstupovat tyto urážky raději řidičák nechce. Prosím o radu jak postupovat.Děkuji.



Reakce

Dobrý den, nevhodné chování učitele jste naprosto správně vyřešil odchodem do jiné autoškoly. Můžete ještě svoji špatnou zkušenost s chováním učitele doporučeným dopisem sdělit příslušnému odboru dopravy, pod který tato autoškola spadá.
K vyúčtování kurzovného, každá kvalitní autoškola má ceník kurzovného a ceny za jednotlivé hodiny výuky a výcviku. Z Vašeho dopisu je patrné, že Váš syn měl mimo teorie 4 hodiny výcviku na autocvičišti a asi 2 hodiny jízdy v provozu. Pro přestup do jiné autoškoly potřebujete tzv. převodku (viz záložku Pro žáky - Převod do jiné autoškoly), kde musí autoškola uvést odučené hodiny teorie a praktického výcviku včetně ceny. Nemůžeme zasahovat do cenové politiky jednotlivých autoškol, ale pokud syn absolvoval celou teorii, což je 26 hodin, tak za výuku ve skupině více uchazečů by se cena měla pohybovat v rozmezí 1.300 Kč až 3.900 Kč. Za celkem 6 hodin praktické jízdy se opět cena pohybuje od 3.000 Kč do 6.000 Kč. Pokud po Vás požaduje výrazně vyšší částky, bylo by vhodné majiteli autoškoly sdělit, že o způsobu finančního vypořádání informujete místně příslušný Finanční úřad a Živnostenský úřad.
Před výběrem jiné autoškoly se podívejte zda mají ceník a případně si zjistěte reference bývalých uchazečů.