Dotaz

Reagovat
Dotaz

Dobry den, chci se zeptat, jestli je nejaka povinnost dokoupit si jizdy pred dalsi zkousku? Autoskola me nuti dokoupit si alespon 5 jizd (coz je 2 500 Kc) a jinak ze pry me nepusti ke zkousce. A jeste dotaz, kolik je takova normalni cena za opravnou zkousku. Docetla jsem se, ze v nejakych autoskolach je to dokonce jen 400 Kc. Ta moje si za ni uctuje 1000 Kc, tak se chci zeptat jestli je to primerena cena?
A jeste posledni otazka, ma autoskola povinnost prihlasit vas k opravnym zkouskam? Mne furt tvrdi, ze tam neni misto a ze mam pockat na dalsi zkousky. Jenze ja mam cas jen do listopadu, jinak budu muset celou autoskolu delat odznovu a prijde mi, ze oni se prave o tohle snazi. Tak se chci zeptat, neda se s tim neco delat? Abych mela aspon jednu zkousku do te doby?



Reakce

Vážená tazatelko,
dokupování jízd před zkouškou je, ve smyslu platné právní úpravy, doplňovacím výcvikem, který Vám může autoškola poskytnout po zkoušce, neboť řádný výcvik byl již ukončen. Jedná se o legitimní poskytování výcviku, který nemá stanovenou učební osnovu ani předepsaný počet výcvikových hodin a slouží ke zdokonalování řidičských dovedností a odstranění nedostatků, které byly důvodem negativního hodnocení při zkoušce. Doplňovací výcvik v řízení motorového vozidla rozhodně není povinný a poskytuje se na žádost žadatele. Počet poskytovaných hodin výcviku se stanovuje na základě vzájemné dohody mezi žadatelem a provozovatelem autoškoly. Jak plyne z uvedeného a z platné právní úpravy, absolutorium doplňovacího výcviku nepodmiňuje absolvování opakované zkoušky. Pokud autoškola skutečně postupuje tak, jak uvádíte, postupuje v rozporu s platnou právní úpravou. Poměrně často takto postupují autoškoly poskytující výuku a výcvik za relativně nízkou cenu a touto formou kompenzují skutečné náklady.
Doporučujeme Vám doručit provozovateli autoškoly písemnou žádost o přihlášení k opakované zkoušce. Do 15 dnů ode dne jejího doručení je provozovatel autoškoly povinen Vás přihlásit u příslušného úřadu ke zkoušce a tento do dalších 15 dnů stanoví termín opakované zkoušky.

"Taková normální cena za opravnou zkoušku" je podle platné právní úpravy poplatek za opakovanou zkoušku z praktické jízdy a platí se úřadu ve výši 400,- Kč. Autoškola si zpravidla účtuje náhradu za poskytnutí vozidla, pohonné hmoty a čas učitele, který místo výuky a výcviku v autoškole musí být přítomen u opakované zkoušky. Částky spojené s náklady na opakovanou zkoušku jsou proto odlišné. Některé mají v konečné ceně zahrnutý i již zmiňovaný poplatek za zkoušku, některé nikoli. Nelze objektivně říci, konkrétní cenu nákladů na opakovanou zkoušku.

Jak již bylo uvedeno, autoškola má povinnost Vás ke zkouškám přihlásit. Postupuje podle výše uvedeného doporučení. Pokud by autoškola ve stanovené lhůtě o termín opakované zkoušky pro Vás nepožádala, můžete podat stížnost na autoškolu pro porušování povinností provozovatele autoškoly u příslušného úřadu, u kterého jste zkoušku absolvovala. Tento úřad je příslušným i pro vedení správního řízení s provozovatelem dotčené autoškoly.

Máte také možnost přejít k jinému provozovateli, tedy do jiné autoškoly. K tomuto aktu jsou třeba dva formuláře. Je to Vaše původní žádost o přijetí k výuce výcviku a posudek zdravotní způsobilosti. Oba tyto dokumenty Vám vydá provozovatel stávající autoškoly. Vydání uvedených dokumentů je jeho zákonnou povinnosti. Pokud si zvolíte tento způsob řešení problému, jsme nuceni Vás upozornit, že nová autoškola, aby zjistila Vaše znalosti a dovednosti v řízení motorového vozidla a aby vás mohla oznámit k opakované zkoušce, Vám, po vzájemné dohodě poskytne potřebný rozsah doplňovacího výcviku.