Délka zkoušky v autoškole

Reagovat
Délka zkoušky v autoškole

Dobrý den,
chtěla bych se informovat jestli existuje zákonem stanovena minimální doba, po kterou má žák právo skládat zkoušku (jízdu) v autoškole?
Komisařem nám při poučení před jízdou bylo sděleno, že žák si zaplatil a tedy má ze zákona právo na 30 minut jízdy s komisařem, pokud mu učitel není nucen zasáhnout do řízení.
Zkušenost z předchozích zkoušek mám ale jinou, tak bych ráda věděla zda je výše uvedené tvrzení pravdivé.
Dále bych se chtěla zeptat, zda existuje nějaký veřejný soupis práv a povinností komisařů u jízdy.
Děkuji
Hezký den
Krupová




Reakce

Vážená tazatelko,
zkouška z praktické jízdy musí trvat v první části nejméně 10 minut a v druhé části nejméně 20 minut, pokud má být řidičské oprávnění uděleno pro skupinu AM, A1, A2, A, B1, B, B+E nebo T (celkem 30 minut), a nejméně 35 minut pro ostatní skupiny vozidel (celkem 45 minut). Vzhledem k tomu, že zákon č. 247/2000Sb., zkušebnímu komisaři při hodnocení zkoušky z praktické jízdy přímo ukládá, že pokud dojde při zkoušce z praktické jízdy k takovému porušení pravidel provozu na pozemních komunikacích, které ohrozilo nebo může ohrozit vážným způsobem bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, anebo k situaci, kdy musel do řízení motorového vozidla zasáhnout učitel, zkouška se okamžitě ukončí a žadatel je hodnocen stupněm "neprospěl", to znamená, že zkouška může trvat třeba jen 5 minut. Požadavky na znalosti, dovednosti a chování žadatele o řidičské oprávnění, které se prověřují zkouškou z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel, jsou definovány v ustanovení § 42 zákona č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů a dále v prováděcím právním předpise k citovanému zákonu, konkrétně v § 19 vyhlášky č. 167/2002 Sb., které zahrnuje i hodnocení zkoušky z praktické jízdy zkušebním komisařem.