krácení počtu jízd o 1/2

Reagovat
krácení počtu jízd o 1/2

Dobrý den, jsem ve sporu s autoškolou Nobe. Dcera tam letos nastoupila na kurz k získání ŘP.
Bohužel po odježdění 12-ti jízd po 50minutách ji bylo řečeno, že půjde k zkoušce a zbývají ji pouze 2 jízdy před zkouškou! Bylo jí doporučeno si přikoupit 3 lekce za dalších 2500Kč.
Po kontaktování jejího učitele nám bylo řečeno, že to jsou 2lekce co jezdila, tudíž má odježděno 24 jízd.
Na mé naléhání, že je to nesmysl 1 lekce nebo jízda má trvat 45 minut, nám řekl, že je to v zákoně a nemůže překročit 24km délky jízdy a to že dcera ujela. Poslala jsem mu tedy znění zákona a v ten moment přestal komunikovat a předal komunikaci na manžera Nobe.
Manažer začal komunikovat s dcerou a vymlouvat se. Zjistili jsme, že její podpis po skončení jízdy, kterým stvrdila, že tam byla byl falešně přiřazen k falešnému času. Po mé komunikaci se změnilo- bylo dopsáno hodnocení dcery, které tam nebylo. To co tam bylo a nebylo to pravdivé, to bylo smazáno! Prý proč se neozvala dřív, že podle jejich systému je všechno OK.
Proč by se ozývala, když jsme měli za to, že má ještě půlku kurzu před sebou. Dcera potřebuje jezdit, není si jistá. Vyjezdila pouze 12 lekcí po 50 minutách.
Nedá se jim vůbec věřit, chtěla bych vrátit část peněz a přejit k jiné autoškole!
Dceři nebylo v době podpisu 18 let, tak jsem byla zástupce já. Pan manažer říkal dceři, že to bude řešit s ní, protože by porušoval GDPR.
Prosím o radu s touto nepříjemnou věcí.

Děkuji



Reakce

Vážená tazatelko,
pokud jde o praktickou jízdu, je skutečně minimum 28 x 45 minut. Systém 14 "lekcí" je bohužel častou formou šizení žáků.
Vámi popisovaný postup hrubě porušuje povinnosti dané zákonem č. 247/2000 Sb. s možnými důsledky z toho plynoucími. K tomu je ale dobé mít důkazy. Zejména o tom, co dcera dělala v době údajného výcviku. Lze doporučit udělat printscreeny obrazovky z průběhu výcviku ze systému, který autoškola používá.

Žádný kilometrový limit neexistuje ani na jednotlivou hodinu, ani na průměr ve výcviku. V prvních hodinách (zejména na autocvičišti) se ujedou malé jednotky km, při jízdě mimo obec či na dálnici klidně několik desítek km za 45 minut.

Z Vašeho dotazu nelze vyhodnotit, zda impuls ke krácení hodin je z vůle učitele autoškoly, nebo z důvodu nastavení takových podmínek ze strany autoškoly, kdy se učitel "brání" nějaké nesmyslně nastavené podmínce ve smlouvě. To ovšem žáka autoškoly nemusí zajímat.

Určitě lze doporučit přestup do jiné autoškoly. Původní autoškola je povinna vystavit dle § 30 odst. 2 z.č. 247/2000 Sb. potvrzení o počtu absolvovaných hodin. To je blíže upraveno vyhláškou č. 167/2002 Sb. v § 13a.

Tady vznikne problém. Vaše dcera absolvovala přibližně 600 minut jízd. To je tedy přibližně 13 1/3 vyučovací hodiny, řekněme 14. To je o 10 vyučovacích hodin méně, nežli je evidováno a tvrzeno. V případě vyúčtování by autoškola měla odečíst 4 dosud nejeté vyučovací hodiny a 10 vyučovacích hodin, které byly pouze vykázány. To je cca polovina kurzovného, kterou by měli vrátit.

Rozhodně nedoporučujeme podepsat vykázané a neodjeté hodiny při vyúčtování.

Bude lépe jít to vyřídit s plnou mocí od dcery.

V případě, kdy budete mít důkazy a autoškola nebude chtít tyto akceptovat, potom se lze obrátit na:

- Českou obchodní inspekci ve věci šizení spotřebitele
- Obecní úřad obce s rozšířenou působností v místě registrace autoškoly ohledně krácení délky vyučovacích hodin. Tento orgán je oprávněn provést kontrolu v autoškole.

Doporučujeme kromě výše zmíněných právních předpisů nahlédnout též do zákona č. 634/2002 Sb., o ochraně spotřebitele.