kontrola vozidla

Reagovat
kontrola vozidla

Dobrý den,
chci se zeptat na správný postup. Neuspěl jsem u zkoušky z autoškoly u kontroly vozidla před jízdou a vůbec mě nenechali řídit.Tak se chci zeptat jestli je postup správný a jestli se to započítává jako,že jsem neudělal zkoušky z jízdy.Také mi tvrdí ,že si nemůžu,už napsat jízdy.



Reakce

Vážený tazateli,
postup zkušebního komisaře byl nezákonný. Zkouška z praktické jízdy se může ukončit dříve nežli po vypršení celkové doby zkoušky 30 minut pouze v zákonem stanovených případech:
§ 43 zák. č. 247/2000 Sb.:
(3) Dojde-li při zkoušce k takovému porušení pravidel provozu na pozemních komunikacích, které ohrozilo nebo může ohrozit vážným způsobem bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, anebo k situaci, kdy musel do řízení motorového vozidla zasáhnout učitel, zkouška se okamžitě ukončí a žadatel je hodnocen stupněm "neprospěl". Proti tomuto postupu se můžete bránit žalobou. Doporučujeme Vám se spojit s námi mailem: sekretariat@asociaceautoskol.cz. Pokud to byla Vaše první zkouška, tak máte nárok na dvě opakované zkoušky a běží Vám 12 měsíční lhůta od první zkoušky (test), abyste zdárně ukončil zkoušku z odborné způsobilosti. Vzhledem k tomu, že jste ukončil výuku a výcvik k získání řidičského oprávnění, ale řidičské oprávnění Vám nebylo dosud uděleno, tak se můžete podrobit doplňovacímu výcviku: §19 zák. č. 247/2000 Sb.

 
 


Vážená pane zkušební komisaři,
původní otázka zněla, zda je v pořádku, že žadatele u zkoušky nenechali řídit a přitom byl hodnocen "neprospěl". Na tu jsme odpovídajícím způsobem odpověděli. Postup byl nezákonný.

Je podstatný rozdíl v tom, jak bude žadatel hodnocen u celé zkoušky z praktické jízdy a zda smí zkouška skončit po její první části. Skončit nesmí.

I kdyby se jednalo o zkoušku na motocykl, potom možnosti jejího ukončení dříve, nežli proběhnou všechny úkony 1. části jsou popsány v § 43 odst. 3 zákona č. 247/2000 Sb. Ty vlastně u 1. části takové zkoušky nemohou nastat.

Pokud by Vás zajímal výsledek žaloby, můžete se s ní seznámit na webu Nejvyššího správního soudu https://vyhledavac.nssoud.cz/ zadejte Krajský soud v Ostravě a číslo rozsudku 22 A 56/2022

Zjednodušeně řečeno, ukončení zkoušky jinak nežli za zákonem stanovených podmínek je nezákonným zásahem správního orgánu podle § 82 zákona č. 150/2002 Sb., soudního řádu správního.

 
 


Vážený pane,
jméno jsme odstranili.
Je zcela lhostejné, zda se jedná o nějaké oddálení či nikoliv. Především je třeba při zkoušce dodržet platnou právní úpravu. Nějaká polemika co by kdyby je zcela zbytečná. Žadatel si zaplatil svých 700 Kč a má právo, aby byl vyzkoušen tak, jak ukládá zákon.
Předmětný rozsudek, který byl ocitovaán v minulé odpovědi to říká zcela jasně. Účelnost nelze nadřazovat nad zákonnost.

 
 


Vážený pane,
přečtěte si laskavě výše zmíněný rozsudek.
děkujeme za inspiraci se soupravou. Zde by se o tom asi dalo uvažovat, pokud ji nedokáže vůbec zapojit.
Jinak na tom trváme.

 
 


Míte zřejmě lepší informace nežli advokát, který kaUzu zastupoval. Kasační stížnost tam sice je, ale ke dnešku nic takového co píšete není známo.

 
 


Ano, je to na úední desce Nejvyššího správního soudu pod č.j. 6 As 161/2023.
Dobře si to přečtěte.
Poslední věta zní:
[52] Nejvyšší správní soud na závěr zdůrazňuje, že nikterak neposuzoval, zda skutečně byly dány důvody k tomu, aby byl žalobce hodnocen stupněm „neprospěl“, a tedy zda byl dán důvod k ukončení zkoušky. Touto otázkou se bude v dalším řízení zabývat krajský soud.

Takže se to ukáže až v dalším řízení.