Postup při podrobném přezkoumání výsledku závěrečné jízdy

Reagovat
Postup při podrobném přezkoumání výsledku závěrečné jízdy

Vážení,

žák autoškoly dnes přišel domů s neúspěšně složenou zkouškou z praktické jízdy. I když mu zkušební komisař dal podepsat rozhodnutí, na kterém by zpravidla měly být informace o tom, proč tento pokus nebyl úspěšný a žák tento papír podepsal, táži se, zda je stále možnost se proti tomuto rozhodnutí odvolat a řešit jej.

Fyzicky zprávu o neúspěšném absolvování podepsal v autě, nicméně ji následně jako kopii pro sebe nedostal. Proto je těžké pro třetí stranu seznámit se s takovou zprávou a učinit další kroky.

Jakožto zástupce žáka, bych se ráda informovala, zda si tedy finální zprávu mohu u konkrétního zkušebního komisaře / magistrátu i přes podpis o seznámení, vyžádat znovu a učinit další kroky.

Děkuji za případnou odpověď.



Reakce

Vážená tazatelko,
o výsledku zkoušky z praktické jízdy sepsal zkušební komisař záznam (jak se zmiňujete v dotazu), ve kterém uvedl všechny nedostatky zjištěné při zkoušce z praktické jízdy a se kterými žáka autoškoly jistě seznámil. Podpisem záznamu o průběhu zkoušky z praktické jízdy pak žák autoškoly potvrzuje seznámení s výsledkem zkoušky a odůvodněním výsledného hodnocení (kopie záznamu zkoušky z praktické jízdy se žákům autoškoly nepředává). Měl možnost odmítnout záznam o zkoušce z praktické jízdy podepsat, (v tomto případě podepíše záznam učitel autoškoly). Pokud s hodnocením zkušebního komisaře nesouhlasí, cítí se poškozen a má za to, že disponujete požadovanými znalostmi a dovednostmi v řízení motorových vozidel, tak jak to vyžaduje platná legislativa, tak se může se svoji námitkou na výrok zkušebního komisaře obrátit na Ministerstvo dopravy, které je orgánem státního dozoru nad zkušebními komisaři. Na příslušném úřadu, u kterého je zkušební komisař zaměstnán si vyžádá kopii záznamu o průběhu zkoušky, a tu k námitce přiloží. Ministerstvo námitku prověří, vyžádá si vyjádření osob přítomných zkoušce a posoudí skutkový stav věci a následně vydá stanovisko k postupu zkušebního komisaře a jeho hodnocení. Vzhledem k tomu, že tento proces je zdlouhavý a žákovi autoškoly běží lhůta 12 měsíců od první zkoušky (test), aby zdárně ukončil zkoušku z odborné způsobilosti, je třeba tento postup důkladně zvážit.