Dotaz

Reagovat
Dotaz

Dobrý den, měl bych prosím jeden dotaz.
Pátrám, hledám, ale nikde bohužel nic konkrétního najít nemohu.
Hledám přesný obsah jednotlivých okruhů teoretické výuky, co by měla výuka obsahovat.
Podle zákona 247/2000 paragrafu 20 jsem se nedozvěděl nic konkrétního. Můžete mi prosím poradit kde bych našel prováděcí právní předpis, který to přesně stanoví ? Děkuji mockrát.



Reakce

Vážený pane učiteli,
Váš dotaz mne udivuje a přiznám se, že jsem dlouze přemýšlel, zda mám na něj reagovat.
Nutno podotknout, že znalost toho, na co se ptáte, obsahově, ale i znalosti existence příslušných předpisů, je základním předpokladem k získání "Profesního průkazu".
Problematiku, která Vás zajímá, řeší prováděcí předpis zákona 247/2000 Sb., kterým je Vyhláška 167/2002 Sb., konkrétně § 4 - Obsah a rozsah výuky k získání řidičského oprávnění.

 
 


Vážený pane učiteli,
základním dotazem jste vyjádřil, že nemůžete nikde nic konkrétního najít z hlediska obsahu teoretické výuky. Následně pak reagujete, že jste jen učitelem praktického výcviku, nebo jste snad skládal zkoušku pro získání PO jen z praktické části?
Nicméně § 20 zákona 247/2000 Sb., "Učební osnova výuky a výcviku žadatelů o řidičská oprávnění", ve svém posledním odstavci praví následující:
(5) Obsah a rozsah jednotlivých druhů výuky a výcviku k získání řidičských oprávnění stanoví prováděcí předpis.
Stačilo jen, abyste jako erudovaný učitel dle tohoto ustanovení nalistoval příslušný prováděcí předpis, kterým je Vyhláška 167/2002 Sb. a vyhledal § 4 "Obsah a rozsah výuky k získání řidičského oprávnění" a následně § 5 " Obsah a rozsah praktického výcviku k získání řidičského oprávnění".
To, že jste jen učitel praktického výcviku, nevylučuje nutnost znalostí obsahu výuky dle § 4. Vždyť i při praktickém výcviku dbáte na schopnost žadatele převádět znalosti pravidel (teorie) do praxe a na základě toho je nutno usměrňovat jeho další počínání v provozu.