B+E

Reagovat
B+E

Dobrý den,

již jsem dal přihlášku o rozšíření skupiny BE. Ale nemohu nikde dostat fundovanou odpověď na to, jak je to s těžkým privesem v zahraničí, Německo, Rakousko atp. Např. Povolena hmotnost soupravy v TP 3640 Kg (auto provoz.hm. 1681, největší 2140) a přípojné vozidlo 1790 Kg. Mohu tahnout přívěs s 2 t. v TP nebo se musi nechat na úřadě ponizit na 1790 Kg pro jízdu v zahraničí?

B96 mi byla rozmluvena.


Děkuji za odpověď.



Reakce

Dobrý den,
je velice složité najít přesný překlad předpisů jiných států, zejména jedná li se o technické předpisy. Zpravidla ale, jsou naše technické předpisy totožné s předpisy ostatních států EU.
Řídit soupravu nad 3500 kg. se skupinou B+E je ta rozumnější varianta, tomu ve všech sousedních státech rozumí.
Co se týká spojitelnosti soupravy, pokud máte největší povolenou hmotnost přípojného vozidla 2000 kg, tak okamžitá hmotnost (provozní hmotnost přípojného vozidla + náklad) nesmí překročit hodnotu 2000 kg. Jestliže je největší povolená hmotnost soupravy 3930 kg a přívěs bude mít okamžitou hmotnost 1790 kg, tak vozidlo může mít okamžitou hmotnost pouze 1850 kg. Jednoduše řečeno, součet okamžitých hmotností vozidla a přípojného vozidla nesmí překročit největší povolenou hmotnost soupravy.