L17 - řidičák B96 a B78

Reagovat
L17 - řidičák B96 a B78

Dobrý den - chtěl bych se zeptat, jestli je oprávněn 17 letý řidič po absolvování v AŠ sk. B dle zák. podmínek , poté rovněž zažádat a rozšířit o B96 ? - může jezdit s mentorem tuto skupinu ?
A může hned od počátku, či v průběhu výcviku v AŠ požadovat 17 letý řidič absolvovat jízdy s vozidlem v automatu, B78 či pouze v manuálu ? - nenašel jsem, kde je to upraveno

Anebo pouze a výhradně do 18 let skupinu "B" s mentorem, dle daných podmínek ?
Děkuji za odpověď, Samek



Reakce

Dobrý den, odpověď na první otázku je složitá a zatím není ověřená praxí.
Jde o to, že Zákon 361/2000 Sb. v § 83a uvádí:
Řízení s mentorem
(1) Řidičské oprávnění pro skupinu B lze s písemným souhlasem jejího zákonného zástupce udělit rovněž osobě, která dosáhla věku 17 let. Držitel tohoto řidičského oprávnění před dosažením věku 18 let (dále jen „sedmnáctiletý řidič“) je oprávněn k řízení motorového vozidla zařazeného do skupiny B pouze s doprovodem osoby, která je zapsána v registru řidičů jako jeho mentor.
V § 80a Skupiny vozidel je v písmenu f) popsáno, co může řídit držitel skupiny B:
f) B jsou zařazena motorová vozidla s výjimkou vozidel uvedených v písmenech a) až e), jejichž největší povolená hmotnost nepřevyšuje 3500 kg, určená pro přepravu nejvýše 8 osob kromě řidiče, ke kterým smí být připojeno přípojné vozidlo o největší povolené hmotnosti
1. nepřevyšující 750 kg,
2. převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy nepřevyšuje 3500 kg, nebo
3. převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy převyšuje 3500 kg, ale nepřevyšuje 4250 kg, jedná-li se o řidičské oprávnění v rozšířeném rozsahu.
Takže může řídit soupravu s přívěsem do 750 kg, nebo s přívěsem nad 750 kg. ale s největší povolenou hmotností soupravy nepřevyšující 3500 kg.
Ale odstavec 3. znamená vykonat závěrečnou zkoušku z praktické jízdy s uvedenou soupravou. Zaregistrovat tohoto uchazeče na tzv. "B96" můžete, věk pro registraci splňuje, přihlásíte ho na závěrečnou zkoušku a ostatní je na přístupu zkušebního komisaře.

Na druhou otázku zní odpověď ano, může provádět výcvik na jakémkoli vozidle, které je schválené pro výcvik řidičů v autoškole na skupinu "B".