prosba

Reagovat
prosba

Dobrý den,
obracím se na vás s prosbou. Dne 17.1. 2024 jsem měla poslední jízdu, následně jsem 22.1. absolvovala písemnou zkoušku z teorie a od té doby čekám na termín praktické zkoušky.

Tento týden to bude měsíc, co jsem naposledy řídila. Komunikace směrem z autoškoly naprosto mizerná, nereagují na emaily, nezvedají telefon. Po 3 týdnech a asi 4 urgencích jsem obdržela pouze SMS, že z důvodu nemoci je kancelář uzavřena. Žádný kontakt na nějakého zástupce, se kterým by bylo možné řešit termín zkoušky nebo nějaký další postup, jsem neobdržela.
Dnes jsem kontaktovala lektora, se kterým jsem absolvovala v průběhu podzimu /zimy praktickou výuku a ačkoliv ten jediný je vstřícný a ochotný, nemá pravomoc se mnou termín zkoušky řešit.
Po pravdě nevím, jak nyní postupovat, když už mám písemnou zkoušku splněnou a pouze čekám na termín praktické zkoušky. Nehledě na to, že to co jsem se naučila, postupně zapomínám a budu si muset doplácet kondiční jízdy.

Můžete mi prosím doporučit nějaký postup? Je nějaká možnost kontaktovat magistrát a domluvit si termín zkoušky napřímo? Nevím, zda mám čekat a doplatit si kondiční jízdy nebo má cenu v téhle fázi přestupovat do jiné autoškoly. Je případně možné vymáhat po autoškole administrativní poplatek, který bych hradila nové autoškole?

Děkuji za zprávu

Michaela Štrbíková



Reakce

Vážená tazatelko,
pokud máte již ukončený výcvik, což dokazuje první písemná zkouška, provedena byť jen částečně bez absolvování praktické části, nemáte vůči původní autoškole již žádné další závazky. Můžete pro vykonání dalších částí zkoušky přejít do jiné autoškoly. K tomu účelu potřebujete veškerou Vaši dokumentaci (žádost do autoškoly, posudek o zdravotní způsobilosti), kterou předložíte v nové autoškole k registraci. Na některých ORP si tuto dokumentaci ponechávají zkušební komisaři a lze ji tedy vyžádat od nich. Někdy si do další zkoušky ponechává dokumentaci autoškola a pak je potřeba ji kontaktovat. Ve vámi popisovaném případě, je-li autoškola jak popisujete nedostupná, je nutné s ní komunikovat písemně, prokazatelným způsobem. Autoškola by měla se zákona reagovat v rozsahu 15 dnů a zařadit Vás ke zkouškám, nebo Vám vyhovět v požadavku vydání dokumentace, bez jakýchkoliv dalších smyšlených poplatků. Pokud Vám nebude vyhověno, obraťte se se žádostí o pomoc u ORP, v jehož působnosti je autoškola registrována.