Pravomoc učitele autoškoly

Reagovat
Pravomoc učitele autoškoly

Dobrý den, chci se zeptat zda-li má učitel autoškoly právní pravomoc mě nepřihlásit ke zkoušce, když je přesvědčen, že mé dovednosti ještě nejsou úplně na té nejlepší úrovni? Chápu, že nikdo nechce ke zkoušce pustit někoho kdo se bojí řízení, nemá empatii vůči provozu, nezajímá se o dopravní značky, nerozhlíží se atd. Jsem ovšem přesvědčen, že tyto problémy se mě netýkají a nedostatky, které jako začínající řidič mám se vyřeší tím, že budu pravidelně jezdit sám.
Děkuji za odpověď.



Reakce

Dobrý den, způsob výuky, výcviku a provádění závěrečných zkoušek řeší Zákon 247/2000 Sb.
V § 30 je uvedeno toto:
(1) Výuku a výcvik žadatele o řidičské oprávnění ukončí provozovatel autoškoly za předpokladu, že žadatel o řidičské oprávnění absolvoval minimální počet hodin výuky a výcviku stanovený učební osnovou pro příslušnou skupinu vozidel, popřípadě vyšší počet hodin dohodnutých mezi žadatelem o řidičské oprávnění a provozovatelem autoškoly, a má potřebné znalosti a dovednosti požadované pro zkoušku z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel. Pokud žadatel trvá na ukončení výuky a výcviku a na přihlášení ke zkoušce, ačkoli potřebné znalosti a dovednosti podle předchozí věty nemá, ukončí provozovatel autoškoly výuku a výcvik na základě jeho písemné žádosti; jde-li o osobu mladší 18 let, ukončí výuku a výcvik pouze s písemným souhlasem jejího zákonného zástupce.
Z uvedeného je patrné, že můžete trvat na předvedení k závěrečné zkoušce.
Je ale potřeba si uvědomit, že pokud Vás učitel nechce připustit k závěrečné zkoušce, není přesvědčen, že jste dostatečně připraven a zkoušku zvládnete.