Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti

Reagovat
Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti

Dobrý den, žádám o vrácení ř.p. Domluvil jsem si termín psychologického vyšetření, které je nutností k vracení ř.p. Paní "psycholožka" mi řekla, že k tomu potřebuji potvrzení o zdravotní způsobilosti od svého obvodního lékaře a výpis karty řidiče. Byl jsem u svého obvodního lékaře, po kterém jsem chtěl vystavit lékařský posudek o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel. Obvodní lekařka mi ho však nechce vydat, že mi stanoví posudek až ji donesu výsledky psychologického vyšetření. Poprosil jsem psycholožku, aby telefonicky kontaktovala obvodní lékařku. I po jejich rozhovoru si obvodní lékařka stojí za svým, že mi potvrzení nedá, dokud nedonesu psychotesty. Psychotesty prý bez potvrzení od obvodní lékařky nemůžu dělat tvrdí psycholožka. Takže jsem v patové situace a chci poprosit o radu,jestli obvodní lekařka mi nemusí vydat posudek o zdravotní zp. dokud nedonesu výsledek psychotestů?

Děkuji



Reakce

Dobrý den,
není mi úplně jasné, proč píšete "psycholožka" do uvozovek, ale budu předpokládat, že to byla dopravní psycholožka akreditovaná Ministerstvem dopravy ČR k provádění dopravněpsychologických vyšetření, mj. za účelem vrácení řidičského oprávnění.
Vaše praktická lékařka se mýlí, od roku 2016 se v rámci procesu vrácení řidičského oprávnění nejdříve provádí posouzení zdravotní způsobilosti. To v praxi znamená, že Vaše praktická lékařka provede toto posouzení a o jeho výsledku Vám vystaví Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti k řízení motorového vozidla. Ve spodní části posudku může vyznačit, že Dopravněpsychologické vyšetření nebylo provedeno. Pokud je tento posudek se závěrem způsobilý, postupujete do dalšího kola - posouzení psychické způsobilosti, kde předložíte dopravnímu psychologovi tento posudek + výpis z Evidenční karty řidiče, jak správně požadovala "psycholožka".
Postup Vaší praktické lékařky je tedy chybný a je v rozporu se zákonem č. 361/2000 Sb., konkrétně se jedná o § 87b, odstavec 2.

2) Osoba podrobující se dopravně psychologickému vyšetření podle § 87a odst. 3 předloží psychologovi provádějícímu vyšetření posudek o zdravotní způsobilosti, který není starší než 30 dní, a výpis svých údajů z registru řidičů, který není starší než 30 dní.