První cvičná jízda na veřejném parkovišti

Reagovat
První cvičná jízda na veřejném parkovišti

Dobrý den,
nedávno jsem v autoškole absolvoval první cvičnou jízdu. Domníval jsem se, že ta bude probíhat na nějaké neveřejné cvičné ploše, kde kromě žáků autoškoly nikdo nejezdí a nemohu tam coby úplný začátečník např. ohrozit nějakého chodce. Nicméně realita byla taková, že jízda probíhala na veřejném parkovišti plném zaparkovaných aut, občas nějaké auto projelo, občas tam procházeli chodci. Bylo to úplně poprvé v životě, co jsem seděl za volantem auta, předtím jsem nebyl ani na žádném trenažéru (teoretickou výuku a e-testy jsem samozřejmě absolvoval). Bylo mi tedy velmi nepříjemné, že již ve chvíli, kdy se teprve učím nastartování motoru, rozjezd atd., se už nacházím v prostoru, kde mi kdykoli může vběhnout do cesty např. malé dítě či pes - projížděl jsem těsně kolem řady zaparkovaných aut (včetně vysokých dodávek) a za jakýmkoli z nich potenciálně mohl být neopatrný chodec. Zároveň na tom parkovišti někteří projíždějící řidiči zjevně překračovali maximální povolenou rychlost nebo zatáčeli v protisměru. Nepřipadá mi vůbec vhodné, aby úplně první cvičná jízda probíhala v takovém rizikovém prostředí.

Rád bych se proto zeptal, zda je taková organizace první jízdy legální? Domníval jsem se, že česká legislativa výslovně stanovuje autoškole povinnost zorganizovat první cvičnou jízdu na speciální, k tomu určené, výukové ploše, na které neprobíhá běžný provoz.

Děkuji.



Reakce

Dobrý den, každá autoškola v žádosti o vydání "Registrace k provozování autoškoly" musí uvést dle § 3 Zákona 247/2000 Sb. toto:
f) popis a umístění autocvičiště nebo jiné cvičné plochy s vyloučením provozu jiných vozidel (dále jen "cvičná plocha") nebo řidičského trenažéru.
Takže pokud jste neabsolvoval výcvik na řidičském trenažéru, tak Vaše první jízda měla být provedena na ploše s vyloučením provozu jiných vozidel a samozřejmě i chodců.
Jestliže je Vaše zkušenost běžná praktika dané autoškoly, můžete se obrátit se svojí stížností na příslušný odbor dopravy obce s rozšířenou působností, pod který tato autoškola spadá.