Dotaz na opravné zkoušky

Reagovat
Dotaz na opravné zkoušky

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat. Absolvoval jsem závěrečné zkoušky z autoškoly. Teoretickou část mám úspěšně splněnou, jenže u praktických zkoušek jsem neuspěl ani na 3. pokus. Komisařem mi bylo řečeno, že musím absolvovat autoškolu znovu. Tu již mám splněnou a zažádal jsem jsi o opravnou jízdu.
Jenže mi bylo sděleno učitelem autoškoly, že magistrát mu sdělil, že jsem nestihl o termín zažádat během 1roku od 1.zkoušky a tudíž mi nemohou přidělit termín opravné jízdy. Můj dotaz tedy zní: ,,Co mě tedy teď čeká? Jak to bude s uhrazeným poplatkem magistrátu a autoškole? Bude mi navrácen či jen doplatím chybějící část k žádosti o úplně novou zkoušku? Musím absolvovat zase celou autoškolu a uhradit cenu za nový kurz už po třetí, když jsem ho již absolvoval a uhradil, abych si mohl požádat o nový opravný, již celkové 4.termín, který jsem však dle magistrátu podal pozdě?



Reakce

Vážený tazateli,
ke kvalifikované odpovědi je potřeba uvést alespoň datum první provedené zkoušky testem. Z Vašeho vyjádření usuzuji, že jste třikrát neuspěl u zkoušky z praktické jízdy. Bylo Vám tedy v souladu s § 39 odst. 2 písmeno c) zákona 247/2000 Sb. doporučeno podrobit se novému výcviku podle § 20 odst. 3 písm. a), v rozsahu 28 výcvikových hodin. Ten jste zřejmě absolvoval, v zákonném termínu, ale nezbyl časový prostor k absolvování tří dalších zkouškových pokusů, jelikož toto všechno musí být provedeno do jednoho roku od první zkoušky testem.
Co Vás čeká? Podle zákona 247/2000 Sb., §39 odst. 6: Neuspěl-li žadatel o řidičské oprávnění při zkouškách do doby 12 měsíců ode dne zahájení první zkoušky navazující na absolvování výuky a výcviku v plném rozsahu, je povinen před další zkouškou absolvovat novou výuku a výcvik v plném rozsahu. Zjednodušeně řečeno, zapomeňte na to, že jste byl někdy v autoškole a začínáte novou autoškolu dle Vašeho výběru od začátku s případnými dalšími šesti možnostmi zkoušek.
Pokud jste uhradil úřadu poplatek za neprovedenou zkoušku, máte možnost požádat o navrácení poplatku za neprovedený úkon komisaře. Pokud jste uhradil poplatek autoškole za zkoušku, měla by Vám poplatek na vyžádání také vrátit.