Dotaz ohledně pochybného jednání a výběru autoškoly

Reagovat
Dotaz ohledně pochybného jednání a výběru autoškoly

Dobrý den, jsem uchazeč o výcvik v autoškole, bohužel jsou aktualní ceny vysoké a potřebuju vyhledat co nejlevnější možnost. Vím že to ale může znamenat nižší kvalitu výcviku. Našel jsem v Kolíně autoškolu Novák (web: www.autoskola-novak.cz), podle stránky vypadá legitimně, ale po tom co mi bylo řečeno, že se u nich začíná jízdami a také po dlouhé době co se snažím domluvit možnost nástupu, jsem začal být skeptický. Mají cenu 14500, ostatní autoškoly jsou nás v průměru 18-20. Recenze jsem žádné aktuální nenašel, tak nevím, co si o tom myslet. Našel jsem ještě druhou autoškolu za 16 000 (web: plowmantrade.cz), ale zdá se, že byla založená letos, tak si tím také moc jistý nejsem. Také se moc nevyznám v jejich ceníku a nejsem si jistý jestli reálná cena nakonec nebude vyšší. Myslíte, že se není čeho bát nebo bych měl radši počkat a ušetřit si na nějakou s ověřenou reputací. Ten cenový rozdíl je ale velký a bojím se že budou spíš jen víc a víc zdražovat. Máte v mém městě nějaké autoškoly prověřené a můžete mi případně nějakou doporučit? Děkuji moc za váš čas, Zámostný



Reakce

Dobrý den, odpověď začnu odzadu. Autoškolský ombudsman nemůže doporučovat žádnou autoškolu. Jestliže chcete navštěvovat autoškolu na osobní automobil, tak jste dospělý člověk (nebo v krátké době budete) a rozhodnutí je na Vás. Pokud zvažujete levnou autoškolu, musíte počítat s tím, že nabídka služeb bude omezenější, než u autoškoly, která je o 4 až 6 tisíc dražší. V autoškole jsou nejdražší praktické jízdy. Od výše kurzovného se odvíjí počet najetých kilometrů za vyučovací hodinu. Také to, jestli budete jezdit jenom po Kolíně, nebo si projedete i jiná města a místa v okolí, případně i dálnici. Co se týká provádění výuky a výcviku, tak v kvalitních autoškolách začínají výukou teorie. Teprve po získání základních informací o pravidlech silničního provozu se začíná s praktickým výcvikem, na autotrenažeru nebo na autocvičišti. Po zvládnutí této první části praktického výcviku se začíná s výcvikem řízení v provozu. Začínat jízdami bez základních znalostí z teorie je z hlediska zákona nepřípustné.
Zákon 247/2000 Sb. v § 27 stanoví tuto povinnost provozovatele autoškoly:
(1) Provozovatel autoškoly je povinen před zahájením výcviku v řízení vozidla zajistit, aby žadatel o řidičské oprávnění byl seznámen se zásadami ovládání vozidla a teorií řízení a zásadami bezpečné jízdy výcvikového vozidla.
Výuku a výcvik na řidičský průkaz absolvujete jednou v životě a na celý život. Proto by bylo dobré nešetřit finanční prostředky právě na takto důležitém životním kroku a vybrat si kvalitní autoškolu.