Odmítnutí přechodu + vrácení poměrové části financí nevyužité výcviku

Reagovat
Odmítnutí přechodu + vrácení poměrové části financí nevyužité výcviku

Dobrý den,
dostala jsem poukaz na autoškolu výcvik skupiny B., následně jsem do kurzu začala chodit v březnu 2021. Bohužel po třech (6 vyuč. hodinách po 45 min) jízdách jsem si zlomila loket a s celou rukou v sádře jsem musela autoškolu přerušit. Mezitím jsem nastoupila do zaměstnání, ve kterém jsem časově nebyla schopna absolvovat jízdy, jelikož jsou pouze 9:00 - 13:30 (15:00) pouze v pracovní dny. Letos v lednu jsem do autoškoly psala, zda mám možnost výcvik dokončit (protože je celý zaplacený) a zda se nějak neupravily časy jízd - emailem mi bylo sděleno že pokračovat mohu, ale jízdy jsou stále 9-13:30h. Následně jsem se rozhodla absolvovat autoškolu jinde (listopad 2023), kde jsou vstřícnější k pracujicím lidem a požádala jsem původní autoškolu o dokumenty k ukončení (převodu), ale hlavně o vrácení nevyužitých financí z výcviku. Paní majitelka samozřejmě odmítla (když zjistila že se už k ní nevrátím), ikdyž v lednu to ještě problém nebyl. Upřímně mi spíše jde o vrácení (poměrově) financí, ne tak o dokumenty k převodu (autoškolu si chci sama kvůli sobě udělat od začátku). Jedná majitelka mojí původní autoškoly korektně a jak se případně mohu bránit?
Děkuji mnohokrát,
Adéla Krygelová



Reakce

Váš problém se sestává ze dvou částí:
První část je pokračování ve výcviku u jiného provozovaele autoškoly.
K tomu Vám sdělujeme, že původní provozovatel autoškoly má ze zákona povinnost Vám dokumetnyk pokračování ve výcviku jinde předat bez jakékoli podmínky. Upraveno je to v § 30 odst. 2 zákona č. 247/2000 Sb. takto:
(2) V případě předčasného ukončení výuky a výcviku žadatele u provozovatele autoškoly může žadatel pokračovat ve výuce a výcviku u jiného provozovatele autoškoly. V takovém případě je provozovatel autoškoly povinen žadateli vystavit potvrzení pro doložení údajů nezbytných pro pokračování výcviku. Podrobnosti potvrzení stanoví prováděcí právní předpis.
Pokud Vám toto vydat odmátá, obraťte se se stížností na obecní úřad obce s rozšířenou působností kde má autoškola vydanou registraci k provozování autoškoly.

Druhá část je vrácení přeplatku:
Vzhledem k tomu, že shora uvedený postup lze považovat za "Odstoupení od smlouvy" ve smyslu § 2001 Občanského zákoníku, lze mít za to, že smluvní strany si musí vátit to, co navzájem plnily. Vy jste obdržela část výcviku, autoškola všechny peníze. Rozdíl Vám je tedy povinna vrátit. Je jen otázkou výpočet. Mělo by jít o poměrnou část počtu odjetých hodin k počtu zaplacených.
V případě, kdy by Vám peníze odmítala autoškola vrátit, měla by tzv. "bezdůvodné obohacení" ve smyslu § 2991 a násl. Obč. zákoníku.
Pak doporučujeme obrátit se na advokáta a autoškolu o toto bezdůvodné obohacení žalovat. Pozor na promlčecí dobu 3 roky.