Důvod neprospění u praktické zkoušky

Reagovat
Důvod neprospění u praktické zkoušky

Dobrý den, 3krát jsem neprospěla u zkoušky z praktické jízdy. Naposled bylo odůvodněním to, že jsem sice na začátku jízdy zapnula mlhovky (bylo mlhavé počasí), ale asi po 10 minutách komisař řekl, že jsem neprospěla, protože je nemám zapnuté. Zjistila jsem, že jsem je během jízdy omylem vypnula užitím směrovek, protože se nachází na té samé páčce. Nikdy jsem ani cvičně mlhovky nezapínala a nebyla jsem o této specifikaci vozidla informována. Také jsem měla na začátku jízdy zapnutá světla obrysová a potkávací a ve výčtu chyb stojí, že jsem po celou dobu měla světla pro denní svícení, což je dle mého názoru nepravdivé tvrzení. Pokud se světla obrysová a potkávací také přepnula omylem (použitím směrovky) zpátky na automatiku (denní svícení), rozhodně to nebylo po celou dobu jízdy. Vyžádala jsem si poštou kopii záznamu o průběhu zkoušky, protože mi nebyl poskytnut k nahlédnutí ani podepsání. Jsou tam podpisy komisaře a mého lektora autoškoly. Mám 2 otázky: 1. Má smysl se odvolat? 2. Existuje nějaký kontrolní orgán, kde bych si mohla stěžovat na nepravdivé tvrzení použité komisařem ve výčtu chyb?
Moc děkuji za odpověď.


Přílohy:


Reakce

Vážená tazatelko,
pokud žák autoškoly s hodnocením zkušebního komisaře nesouhlasí, cítí se poškozen, a má za to, že disponuje požadovanými znalostmi a dovednostmi v řízení motorových vozidel, tak jak vyžaduje platná legislativa, pak se může se svou námitkou na výrok zkušebního komisaře obrátit na Ministerstvo dopravy, které je orgánem státního dozoru nad zkušebními komisaři. Dlužno doplnit, že se jedná o poněkud zdlouhavější akt a jeho výsledek nelze předjímat, proto je dobré vše důkladně zvážit.
Je třeba také poukázat na to, že hodnocení zkoušky z praktické jízdy zahrnuje mimo jiné i správné používání ovládacích prvků s ohledem na způsob a kvalitu jízdy - viz ust. § 19 odst. 4 písm. e) v. č. 167/2002 Sb., přičemž na toto by měl být i zaměřen praktický výcvik v řízení vozidla - viz ust. § 5 odst. 1 písm. b) v. č. 167/2002 Sb.
Pro nesprávné použití ovládacích prvků pak není rozhodující, zda k tomu došlo omylem (jak opakovaně uvádíte), či úmyslně.