Pomoc

Reagovat
Pomoc

Dobrý den chtěla bych od vás pomoct, popřípadě poradit.
Chodím do jedné nejmenované autoškoly, a už nevím co mám dělat.
Začala jsem jí dělat koncem února z čehož dva měsíce jsem měla jen teorie (čtení a poslouchání CD které mi dal při začátku výcviku domů), koncem dubna, začátkem května jsem začala jezdit mám za sebou nějakých 10-12 jízd. Podepsala jsem mezitím 3krat nějaký papír, kde mám napsané jízdy, mě osobně nic nedal, a myslím si že by jsem měla měla mít svůj osobní doklad, papír o tom kolik mám za sebou jízd a kolik mi zbývá. Když se domluvíme na jízdu, tak 5minut před zahájením jízdy, napíše že dnes nedorazí a že se ozve, tohle se mu stává často, kdyby alespoň napsal, ale on bohužel nenapíše a ani nezavola. Když už jsem na jízdě, tak mi řekne že se ozve, a třeba se neozve další týden. Teorie byly pravidelné dvakrát třikrát i čtyřikrát do týdne, ale jízdy? Po dnešku jsem vám musela napsat, protože tohle pro mě byla poslední kapka. Měli jsme se sejit v 16:00 na daném místě, a on tam nebyl, volala jsem mu mezi tím co jsem tam stála 35minut dvakrát a ani jednou mi to nezvedl, kdyby napsal alespoň zprávu, nebo opětovně zavolal, zlobit se nebudu. Proto bych se chtěla optat, jestli je nějaké možné řešení, třeba vrácení peněz, alespoň nějakou částku, a nebo jestli musím bohužel počkat, dokud si p. Instruktor nenajde na mě čas, a nezačnu pravidelně jezdit, abych už to měla za sebou. Obracím se na vás protože už nevím co mám dále dělat.. Děkuji předem za odpověď.



Reakce

Vážená paní,
způsob výuky a výcviku žadatelů o řidičská oprávnění a jejich ukončení
upravuje HLAVA TŘETÍ zákona 247/2000 Sb., konkrétně §§ 25 až 31. Pro Vás bude zřejmě nejzajímavější ustanovení § 27 a to z hlediska evidence výuky a výcviku a v návaznosti na to pak prováděcí vyhláška č. 167/2002 Sb., HLAVA IV, evidence výuky a výcviku. Zkráceně jen připomenu na Váš dotaz, že provozovatel autoškoly je povinen vydat žadateli o řidičské oprávnění průkaz žadatele a průběžně v něm provádět záznamy o jeho účasti na praktickém výcviku. Připomínám, že jedna výcviková hodina trvá 45 minut a je povinností provozovatele autoškoly dbát na její dodržování. Z uvedeného je tedy patrné, že přehled o průběhu výcviku a počtu absolvovaných hodin by měl mít žadatel ze zápisu v průkazce, jelikož průkazka zůstává až do zkoušky u žadatele, nikoliv nekontrolovaně u učitele autoškoly. Domoci se svého práva lze u obecního úřadu s rozšířenou působností, v jehož registru autoškola je a to stížností na nedodržování ustanovení § 20 zákona. Tento úřad má potom možnost prošetřit Vaši stížnost a případně sankcionovat příslušnou autoškolu dle § 56, kdy lze za porušení dle odst. 1, písmene f) udělit přestupci citelnou pokutu.
Pro tento okamžik bych doporučil vyhledat přijatelnější autoškolu, u které si předem dohodnete plnění konkrétních Vašich požadavků a uplatnit u současné nevyhovující autoškoly požadavek o vydání potvrzení o částečném absolvování výuky a výcviku, které je nutné k přestupu. Provozovatel je povinen Vám toto potvrzení bez prodlení vydat a to včetně vyúčtování odebraných služeb.