Může být do Doplňovací výuky a výcviku zařazena osoba, která složila zkoušku z odborné způsobilosti?

Reagovat
Může být do Doplňovací výuky a výcviku zařazena osoba, která složila zkoušku z odborné způsobilosti?

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zdali může být zařazen do Doplňovací výuky a výcviku žadatel o řidičské oprávnění, který sice složil zkoušku z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel, ale ještě si nevyzvedl řidičský průkaz.

V tomto případě tedy tato osoba pouze získala odbornou způsobilost (dle § 90 odst. 1 z.č. 361/2000 Sb.) ale stále nemá řidičské oprávnění, jelikož to vzniká až na základě žádosti o řidičské oprávnění - tedy pakliže splní všechny podmínky uvedené v § 92 odst. 1 až 5 z.č. 361/2000 Sb., má teprve až pak právo na udělení řidičského oprávnění.

Může být tedy tato osoba, než podá žádost o řidičské oprávnění na OÚ s rozšířenou působností až do doby než jí bude toto oprávnění uděleno a tedy mohl být vydán řidičský průkaz, zařazena do Doplňovací výuky a výcviku?

V § 19 odst. 1 písm. a) z.č. 247/2000 Sb. se píše, že doplňovací výuku a výcvik lze poskytnout žadateli o řidičské oprávnění , který ukončil výuku a výcvik, ale řidičské oprávnění mu nebylo dosud uděleno podle zákona č. 361/2000 Sb., nejdéle však po dobu uvedenou v ust. § 39 odst. 6 z.č. 247/2000 Sb.
Tedy do doby 12 měsíců od první (neúspěšné) zkoušky z odborné způsobilosti - jelikož po této době tuto osobu již do doplňovací výuky a výcviku nemůžeme zařadit, protože tento paragraf hovoří o tom, že takto neúspěšná osoba (nebo osoba), která ode dne první neúspěšné zkoušky nesloží opravnou zkoušku (nebo se k ní už vůbec nedostaví), musí absolvovat novou výuku a výcvik v plném rozsahu.

Bylo mi totiž řečeno, že není možné osobu, která ukončila výuku a výcvik a složila zkoušku z odborné způsobilosti, již zařadit do doplňovací výuky a výcviku. Je to tedy pravda? A proč?

Děkuji mockrát za odpověď.



Reakce

Vážená tazatelko,
v §19 se hovoří v návaznosti na §39, že doplňovací výuka a výcvik může být poskytnut pouze tomu, který neuspěje u zkoušky z odborné způsobilosti, a to maximálně po dobu jednoho roku. Tedy když už uspěl, tak mu nemůže být poskytnut výcvik ani výuka.