protokol o prakticke zkousce

Reagovat
protokol o prakticke zkousce

Dobry den, moje dcera se jiz 5x pokusila slozit zkousky z prakticke jizdy, bohuzel neuspesne. Ucitel ji sice vzdy chvalil, ze je sikovna, ale nebylo to nic platne. Duvody byly ruzne, ale dost zvlastni. napr. prilis nizka rychlost v obci (35 km), podruhe zase prilis vysoka rychlost (45 km) na stejnem miste, pak zase prilisne najeti do krizovatky, pak zase to, ze se malo divala do zrcatek, nebo ze "malem" odrela pri parkovani stojici auto, jak se komisar vyjadril. Samozrejme, ze je pristupem komisaru uz tak vystresovana, ze chyb bude asi pribyvat. Jestli je tedy cilem zkousky, aby ji udelali jen ti nejodolnejsi a nejbohatsi (predstavy, tak to splnuje beze zbytku. Dcera nema ani k dispozici protokoly z jizd, sice ji je komisar dava podepsat, ale nedostane je a v te chvili neni schopna se soustredit na cteni textu. Proti rozsudku zrejme neni odvolani, ani nema zadny dukaz protoze vlastne nevi, co presne ji dle protokolu vytykaji. Nepripada mi to normalni, citime se vuci uradum zcela bezmocni. Po poslednim neuspechu ma dcera deprese, bojim se o ni. Nikdy na ne netrpela, ale psychicky napor je pro ni neunosny. Premysleli ti lide o zodpovednosti za uchazece? Opravdu je cilem zkousek, aby je udelalo jen par vyvolenych? A predevsim, proc jsou testy tak subjektivni, beze svedku, bez dokladu-protokolu a moznosti odvolani? Prosim o odpoved, dcera je opravdu zoufala, a uz skutecne nevim, jak ji pomoci. Opakovani testu a dalsi jizdy zjevne nejsou reseni, navic si je uz nemuzeme dovolit. Dekuji



Reakce

Vážený tazateli,
zákon 247/2000 Sb., § 42 zákona „Zkouška z praktické jízdy“, obecně stanoví požadované znalosti a dovednosti žadatele pro vykonání zkoušky, zejména připomínám odstavec (3)., který zároveň mj. řeší podstatu Vašeho dotazu. Pátý odstavec pak odkazuje na výčet dovedností a chování žadatele, což stanoví prováděcí předpis, kterým je Vyhláška 167/2002Sb., § 19 „Zkouška z praktické jízdy“. Celý podrobně vyjadřuje veškeré úkony, které se od zkoušeného žadatele požadují, je velice obsáhlý a pro Vaši potřebu upozorňuji mj. zejména na odstavec (4) písmeno n).
Co se týká konání Vaší dcery během zkoušky z praktické jízdy a celkového hodnocení zkušebního komisaře, nelze takto jen dle Vašeho vyjádření hodnotit oprávněnost jeho rozhodnutí. Zkušební komisař je osobou pro ten případ odborně způsobilou a je v jeho plné kompetenci zhodnotit úroveň odborné způsobilosti žadatele. Na závěr zkoušky z praktické jízdy je zkušební komisař povinen vypracovat záznam o zkoušce, ve kterém uvede důvody záporného hodnocení a dá k podpisu žadateli. Tento protokol zůstává dle skartačních pravidel založen u zkušebních komisařů a to z důvodů případně požadovaného přezkumu. Mohu Vám tedy doporučit si vyžádat záznam o zkoušce a tento nám doručit k posouzení. Bez znalosti obsahu tohoto záznamu nelze objektivně posoudit oprávněnost rozhodnutí komisaře. Závěrem mi dovolte, abych reagoval na závěr Vašeho dotazu a konstatoval, že cílem zkoušek je, abychom se v silničním provozu cítili relativně bezpečně. Závěr Vašeho dotazu cítím již velice vypjatý a emocionální, když kritizujete testy, které nemají s Vámi uvedenou kritikou zkoušky z praktické jízdy nic společného, jestliže je Vaše dcera se vší určitostí absolvovala úspěšně?