Vysvětlení závěrečných jízd

Reagovat
Vysvětlení závěrečných jízd

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou zda je možně dělat zkoušky po 4 pokud žák neprospěl neoprávněně. Komisař na konci jízdy sdělil žákovi že neprospěl, protože instruktor zasáhl. Přesto jediné co instruktor udělal bylo, že mával rukou. Žák ho nevnímal, protože parkoval. Je toto vyloženě vina žáka? Nelze rozhodnutí nějak reklamovat? Děkuji za odpověď



Reakce

Vážená tazatelko,
ze zákona vyplývá, že dojde-li při zkoušce k situaci, kdy musel do řízení motorového vozidla zasáhnout učitel, zkouška se okamžitě ukončí a žadatel je hodnocen stupněm "neprospěl". Takový zásah učitele nemusí být pouze verbální.
Nicméně o výsledku zkoušky z praktické jízdy jistě sepsal zkušební komisař záznam, ve kterém uvedl všechny nedostatky zjištěné při zkoušce z praktické jízdy. Podpisem záznamu o průběhu zkoušky z praktické jízdy pak žák autoškoly potvrzuje seznámení s výsledkem zkoušky a odůvodněním výsledného hodnocení.
Pokud žák autoškoly hodnocením zkušebního komisaře nesouhlasí, cítí se poškozen, a má za to, že disponuje požadovanými znalostmi a dovednostmi v řízení motorových vozidel, tak jak vyžaduje platná legislativa, pak se může se svou námitkou na výrok zkušebního komisaře obrátit na Ministerstvo dopravy, které je orgánem státního dozoru nad zkušebními komisaři. Dlužno doplnit, že se jedná o poněkud zdlouhavější akt a jeho výsledek nelze předjímat, proto je dobré vše důkladně zvážit.