Komisař

Reagovat
Komisař

Mam dotaz,přítel začal dělat v květnu řidičák na motorku a teď v září měl zkoušky,bohužel testy nedal,dostal náhradní termín a to teď 11.10 ale dnes volal pan co učí autoskolu a oznámil příteli že komisař to zrušil a nechává to na příští rok na jaro,jako s prominutím to si může dovolit?hlavně že to má zaplacený,ale rok má čekat?může si to komisař dovolit toto?děkuji za odpověď



Reakce

Vážená tazatelko,
jelikož neznáme důvod přesunutí zkoušky Vašeho přítele z odborné způsobilosti na jaro 2024, doporučujeme, obrátit se s dotazem na příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností, u kterého má provozovatel autoškoly vydanou registraci k provozování autoškoly.
V tomto případě pravděpodobně MěÚ AŠ: Marcel Slanina, zkušební komisař, tel.: +420 354 524 268, e-mail: slanina.marcel@muas.cz nebo Václav Kůrka, vedoucí ODSH - přestupky v dopravě, tel.: +420 354 524 291, e-mail: kurka.vaclav@muas.cz. Důvody zrušení zkoušky můžou být různé, např. (onemocnění zkušebního komisaře). Jelikož ORP AŠ má jen jednoho zkušebního komisaře, tak bývá problém zajistit náhradního. Vzhledem k tomu, že Váš přítel podcenil přípravu na první zkoušku (nenapsal test), má na vykonání zkoušek 12 měsíců ode dne zahájení první zkoušky. Je to dostatek času, aby se řádně připravit na opakovanou zkoušku. Pokud má zaplacený poplatek za opakovanou zkoušku (test – 100,-Kč), tak poplatek nepropadá. Má možnost zažádat o vrácení poplatku. Pokud Váš přítel trvá na přezkoušení, doporučujeme, podat písemnou žádost o přihlášení k opakované zkoušce provozovateli autoškoly, který je povinen nejpozději do 15 dnů po doručení žádosti Vašeho přítele o přihlášení k opakované zkoušce písemně přihlásit u obecního úřadu obce s rozšířenou působností k opakované zkoušce. Příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností neprodleně písemně sdělí žadateli prostřednictvím autoškoly místo, datum a čas konání opakované zkoušky a zařadí žadatele k opakované zkoušce tak, aby byla zahájena nejpozději do 15 dnů po obdržení žádosti provozovatele autoškoly o přihlášení ke zkoušce. Pokud Vám nebude vyhověno, máte možnost podat na zkušebního komisaře stížnost tajemníkovi úřadu:
Ing. Václav Stašek, tajemník MÚ, tel.: +420 354 524 239, e-mail: tajemnik@muas.cz a upozornit úřad na rizika spojena s nesprávným úředním postupem. Jestliže by tento problém ze strany MěÚ nebyl řešen a nedošlo k nápravě, máte možnost, se obrátit se svým podnětem na nadřízený orgán zkušebních komisařů, kterým je Ministerstvo dopravy. Další možností je provést opakovanou zkoušku u jiného obecního úřadu obce s rozšířenou působností v okolí, kde nemají problém s termínem zkoušek pro skupiny AM – A, nebo počkat s opakovanou zkouškou na jaro 2024 (většina ORP začíná zkoušet v březnu, dle počasí).