Konzultační hodina / Vyučovací hodina

Reagovat
Konzultační hodina / Vyučovací hodina

Dobrý den,
prosím o jasné vysvětlení rozdílu mezi konzultační hodinou a vyučovací hodinou v autoškole.
(Dle mého (a strýčka Googlu) je konzultační hodina vyhrazený čas odborníka pro studenty, k probrání (prokonzultování) určitých problémů, otázek, atd.; ten se jim věnuje osobně a snaží se jim pomoci.) Tedy nejedná se o klasickou výuku v pravém slova smyslu.

Výuka a výcvik podle individuálního studijního plánu
(2) Teoretickou přípravu si žadatel o řidičské oprávnění osvojí samostatným studiem a povinnými konzultacemi v rozsahu stanoveném učební osnovou.
(3) Při výuce podle individuálního studijního plánu musí být provedena nejméně jedna vyučovací hodina konzultací na každé čtyři hodiny výuky stanovené učební osnovou pro danou skupinu vozidel. Ve skupině může být maximálně 5 žáků.

Kolik hodin tedy je dle individuálního studijního plánu?
Na stránkách MDČR (e-testy) se člověk dočte o počtu 9 konzultačních hodin.
Na stránkách pod hlavičkou AAČR se člověk dočte o 11 hodinách klasické výuky.

Mám to chápat tak, že si může každý dělat tak trochu co chce?

Děkuji. S pozdravem Přikryl



Reakce

Vážený tazateli,
v prvním odstavci Vašeho dotazu jste správně definoval, co se skrývá pod pojmem konzultace. Druhý a třetí odstavec dotazu pak odráží přesně to, co upravuje zákon 247/2000 Sb. o provozování autoškol. Bystrý čtenář pochopí, že jestliže má být při individuálním učebním plánu provedena jedna vyučovací hodina konzultací na každé čtyři hodiny výuky stanovené učební osnovou pro danou skupinu vozidel, pak pro skupinu B, pro kterou je zákonem stanoven rozsah 36 vyučovacích hodin, pouhým matematickým podílem vychází rovných 9 hodin. Potom informace na stránkách MDČR je správná.
Nevím, čeho jste se dočetl na stránkách AA ČR, ale rozhodně není 11 hodin počtem klasické výuky. Pokud měl autor na mysli individuální přípravu, pak pravděpodobně vznikl tento počet hodin zaokrouhlováním konzultačních hodin na celé hodiny nahoru dle témat. Zaokrouhlování hodin však zákon u teorie neurčuje.
Ptáte se, zda si může každý dělat tak trochu co chce? Ano, může. Nesmí však jít pod úroveň zákona. Pokud autoškola nabízí při svém vyučování vyšší počet hodin teorie, než stanoví zákon, pak záleží na žadateli, zda nabídku akceptuje.



 
 


Vážený tazateli,
nikde v předchozí odpovědi není psáno, že konzultace jsou nahrazeny výukou. Je nutné si znění odpovědi ještě jednou bedlivěji přečíst. Pro zopáknutí uvádím, že celkové penzum teoretického vyučování u skupiny B je 36 vyučovacích hodin. Pokud bude žadatel zařazen do tzv. výuky dle individuálního studijního plánu, pak musí být provedena nejméně jedna vyučovací hodina konzultací na každé čtyři hodiny výuky stanovené učební osnovou. To znamená, že 36 hodin, děleno 4 je ve výsledku 9 hodin konzultací. Jedná se čistě jen o matematickou záležitost, žádné zaokrouhlování teoretických hodin zákon 247/2000 Sb., ani vyhláška 167/2002 Sb. neřeší!
Pokud uvádíte adresu www.autoskolaL17.cz, pak máte pravdu, že ve stati "O systému L17", je uvedeno, že musí žadatel absolvovat 14 hodin teorie, přičemž ve stati "Schéma cesty realizace získání řidičského oprávnění v systému L17" je zase uvedeno 11 hodin teorie. Tuto disproporci v textu doporučuji projednat s koordinátorem projektu. Spojení na něj máte v horní liště vpravo pod tlačítkem "kontakt"