Nové dopravní situace

Reagovat
Nové dopravní situace

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na otázky č. 27a 28 z nových dopravních situací, kde se jedná o průjezd motocyklů zatáčkami. Pan instruktor nás učí jezdit při pravé straně i v zatáčkách. Pro motocykly toto neplatí? Když jsem se na to ptala řekl mi, abych se zeptala zde.



Reakce

Dobrý den,

v § 11, odst. 1) je sice stanoveno, že se na pozemní komunikaci jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak. Ale při jízdě na motocyklu je třeba brát v potaz především bezpečnost jízdy. Z tohoto pohledu je bezpečnější pro průjezd pravotočivou zatáčkou najíždět do této zatáčky spíše ze středu vašeho jízdního pruhu, protože do zatáčky tak lépe a hlavně dříve vidíte (lze tak lépe reagovat např. na protijedoucí vozidla nebo na štěrk na vozovce) a rovněž při výjezdu ze zatáčky lze lépe volit stopu. Nehrozí tedy případné vyjetí mimo vozovku.

Podobně to platí i pro průjezd levotočivou zatáčkou, kdy si do zatáčky najíždíme spíše z pravé strany, v apexu jedeme blíže ke středu komunikace, ale nesmíme při náklonu přesahovat do protisměru, protože hrozí střet s protijedoucím vozidlem, což je nebezpečné hlavně když toto vozidlo jede blízko u středové čáry.