Nemám pracovní smůlu

Reagovat
Nemám pracovní smůlu

Dobrý den. Jsem cizinka. Studuju v autoškole. 21.09 už budu mít zkoušku na řidičák. Dnes paní z úřadu mi říkala, že nemám dost papíry. Já nestuduju na univerzitě. Pracovní smůlu nemám. Co mám z tím dělat? Zítra mám závěrečnou praxe v autoškole. Všechno mám zaplacené, a za skoušky taky. Mám dokázat 185 dnů v ČR, co myslíte o tom? A jak to vypadá v praxi... Moc děkuji za odpověď.



Reakce

Pro složení zkoušky v autoškole neprokazujete tzv. "obvyklé bydliště". To je třeba až na udělení řidičského oprávnění. Ovšem pro studenty platí § 82 zákona č. 361/2000 Sb.:
§ 82
Podmínky udělení a držení řidičského oprávnění
(1) Řidičské oprávnění lze udělit pouze osobě, která
a) dosáhla věku stanoveného tímto zákonem,
b) je zdravotně způsobilá k řízení motorových vozidel,
c) je odborně způsobilá k řízení motorových vozidel,
d) má na území České republiky obvyklé bydliště nebo zde alespoň 6 měsíců studuje,
e) splnila další podmínky stanovené tímto zákonem,
f) není ve výkonu správního trestu nebo trestu zákazu činnosti spočívajícího v zákazu řízení motorových vozidel, není povinným v exekuci pozastavením řidičského oprávnění, osobě, které nebylo uloženo v trestním řízení přiměřené omezení spočívající ve zdržení se řízení motorových vozidel, nebo osobě, která nemá v registru řidičů zaznamenáno 12 bodů,
g) není držitelem platného řidičského oprávnění uděleného jiným členským státem,
h) nevykonává závazek zdržet se řízení motorových vozidel, ke kterému se zavázala pro účely podmíněného odložení podání návrhu na potrestání nebo podmíněného zastavení trestního stíhání.

Pro účel podání žádosti o řidičské oprávnění, pokud nemáte pracovní smlouvu a ani nestudujete, je potřeba dle § 92, zákona 361/2000 Sb. dodat doklad prokazující obvyklé bydliště žadatele, nebo návrh jiného důkazního prostředku k jeho prokázání. Dokladem prokazujícím obvyklé bydliště žadatele je zejména:
- osvědčení o registraci podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky. (vydává cizinecká policie)
- výpis z katastru nemovitostí potvrzující vlastnická práva k nemovitosti,
- nájemní smlouva k nemovitosti,
- potvrzení o zaměstnání,
- výpis z živnostenského rejstříku.
Ve všech případech musí být splněna podmínka pobytu alespoň 185 dnů v kalendářním roce, např. z důvodů osobních vazeb, kterými se rozumí zejména soužití ve společné domácnosti, rodinné vazby, vlastnictví nebo nájem nemovitosti, a popřípadě zároveň i z důvodů podnikání, výkonu jiné samostatně výdělečné činnosti nebo závislé práce na území České republiky.