Průkaz profesní způsobilosti řidiče z Velké Británie

Reagovat
Průkaz profesní způsobilosti řidiče z Velké Británie

Dobrý den, vykonával jsem více než 5 let práci profesionálního řidiče z povolání (C+E) ve Velké Británii. Tam jsem absolvoval i vstupní školení profesní způsobilosti řidiče a stále držím platný (01/2025) profesní průkaz řidiče z Velké Británie. Nyní bych rád začal pracovat na stejné pozici zde v ČR k čemuž potřebuji platný profesní průkaz. Žil jsem v domnění, že můj stávající profesní průkaz bude dostačující, popřípadě že ho jen budu muset vyměnit za český, jelikož ve Velké Británii bych v současnosti (po Brexitu) český za britský mohl vyměnit bez problémů. Na dopravním oddělení Magistrátu ČB mi ovšem bylo sděleno, že zřejmě (úřednice si nebyla úplně jistá) budu muset znovu absolvovat vstupní 140h školení zakončené zkouškou, což je pro mě v současnosti časově i finančně dost náročné. Vstupní školení jsem ve VB podstoupil za úplně stejných podmínek jako tady v ČR, jelikož v té době byly obě země v EU a můj profesní průkaz má datum vydání před Brexitem (11/2019). Prosím o radu jak tomu ve skutečnosti je, případně zda je nějaká šance, abych nemusel znovu absolvovat celé vstupní školení a třeba podstoupil jen 35h přeškolení. Pro doplnění vlastním ještě platný ŘP z Nového Zélandu na všechny skupiny pokud by mi třeba pomohlo požádat o uznání způsobilosti pomocí cizozemského ŘP. Volal jsem dnes i na Ministerstvo dopravy, kde také nevěděli, jak tomu ve skutečnosti je a vzali si moje telefonní čislo s tím, že až budou znát odpověď, tak mi zavolají, ale to může trvat a mě docela tlačí čas a potřebuji co nejdříve začít pracovat. Děkuji Vám za jakoukoliv radu už nevím kam se obrátit.



Reakce

Dobrý den, pokud by se jednalo o výměnu řidičského průkazu a profesního průkazu vydaného jiným členským státem, použil by se § 52c, odstavec (7) Zákona 247/2000 Sb:
(7) Dojde-li ke změně údajů v průkazu profesní způsobilosti řidiče, vydá obecní úřad obce s rozšířenou působností řidiči na písemnou žádost nový průkaz profesní způsobilosti řidiče. Žadatel musí doložit změnu údajů a zaplacení správního poplatku. Datum ukončení platnosti nového průkazu se musí shodovat s datem ukončení platnosti průkazu, který je novým průkazem nahrazován. Pro držitele platného dokladu osvědčujícího profesní způsobilost řidiče vydaného jiným členským státem nebo Švýcarskou konfederací, který má na území České republiky obvyklé bydliště podle zákona o silničním provozu2a) nebo který začal vykonávat závislou práci pro zaměstnavatele usazeného na území České republiky nebo podnikat na území České republiky, se použije toto ustanovení obdobně.
V době vydání profesního průkazu byla Velká Británie členským státem, tak si podejte žádost
a počkejte na rozhodnutí. Pokud bude žádost zamítnuta, žádejte písemné odůvodnění.

 
 


Počítejte s tím, že žádost nebudou chtít převzít. Budete muset do 5 let od vydání průkazu mít 35 hodin školení v ČR. V případě potřeby nás kontaktujte.