Výměna zkušebního komisaře

Reagovat
Výměna zkušebního komisaře

Dobrý den,
prosím o radu, jakým způsobem lze požádat o změnu zkušebního komisaře. Dcera absolvovala kurz na ŘP sk. B a absolvovala písemné testy. Bohužel již dvakrát nebyla připuštěna ke zkušební jízdě z důvodu nedostatečných znalostí z údržby a kontroly vozidla před jízdou. Poprvé se komisaři zdály nedostatečné znalosti z oblasti pneumatik a podruhé nedokázala popsat potřebné kontroly u rezervního kola.
Samozřejmě už propadne panice hned, jak komisaře uvidí a to si ještě nesjela. Zvláště po jeho poznámce, jak může studovat vysokou školu s takovýmto logickým myšlením.

Dekuji za pomoc
s pozdravem
J.Vališ



Reakce

Vážený tazateli,
Vaše dcera má možnost při opakované zkoušce vznést požadavek na jiného zkušebního komisaře. Může nastat problém, pokud obecní úřad má jen jednoho. V takovém případě by musela přejít do autoškoly spadající pod jiný obecní úřad obce s rozšířenou působností a vykonat opakovanou zkoušku u tohoto úřadu. Jednotlivé úkony zkoušky z praktické jízdy upravuje § 42 zákona č. 247/2000 Sb., a dále jsou dílčí úkony pro jednotlivé skupiny vozidel upřesněny v § 19 vyhlášky č. 167/2002 Sb., kterou se uvedený zákon provádí. Po prostudování těchto požadavku na znalosti, dovednosti a chování žadatele získáte povědomí o náročnosti zkoušky z odborné způsobilosti. Kontrola vozidla je součástí první části zkoušky. Jestliže žadatel o řidičské oprávnění neprokáže základní znalosti u jednotlivých částí zkoušky je, hodnocen stupněm neprospěl. Pokud s hodnocením zkušebního komisaře Vaše dcera nesouhlasí, cítí se poškozena, a má za to, že disponujete požadovanými znalostmi a dovednostmi v řízení motorových vozidel, tak jak vyžaduje platná legislativa, tak se může se svoji námitkou na výrok zkušebního komisaře obrátit na Ministerstvo dopravy, které vykonává státní dozor ve věcech zkušebních komisařů. Je třeba, aby si vyžádala na příslušném úřadu, u kterého je zkušební komisař zaměstnán kopie záznamu o průběhu zkoušky z praktické jízdy a ty k námitce přiloží. Ministerstvo námitku Vaší dcery prověří, vyžádá si vyjádření osob přítomných zkoušce a posoudí skutkový stav věci a následně vydá stanovisko k postupu zkušebního komisaře a jeho hodnocení. V případě zjištění pochybení se zástupce ministerstva další zkoušky zúčastní osobně. V takovém případě hodnotí jízdu zkušební komisař a následně jízdu a průběh vedení zkoušky pracovník ministerstva. Postup zkušebního komisaře byl nezákonný. Nepřichází v úvahu, aby u zkoušky z praktické jízdy nebyla vůbec provedena jízda. Lze se bránit žalobou. Doporučujeme Vám spojit se s námi mailem na sekretariat@asociaceautoskol.cz. Pokud jde o jednání, chováni a vystupování zkušebního komisaře, tedy úředníka obce s rozšířenou působností, je tato oblast plně v kompetenci tajemníka úřadu, kterému může Vaše dcera směřovat stížnost na zkušebního komisaře.