Dcera neudělala jízdy ani na 3. pokus

Reagovat
Dcera neudělala jízdy ani na 3. pokus

Dobrý den,
osmnáctiletá dcera dnes neudělala již 3. pokus jízd v Praze (teorii zvládla na první pokus na 100 %).
Při prvních jízdách nedala přednost v jízdě na nepřehledné křižovatce, což plně chápu, že ji nepustili dál. Křižovatku jsem s ní, jako spolujezdcem, později několikrát projela, aby ji případně zvládla příště projet bez problémů.
Při druhém pokusu neudělala žádný vážný přestupek, jen jí bylo sděleno, že využívá moc levý pruh a měla by jezdit v pravém pruhu.
Při třetím pokusu hned na začátku jízdy, zavadila o obrubník při vyjíždění z parkoviště a zkušební komisař jí dál už řídit nenechal a vyhodil ji.
Opravdu jsou pochybení u posledních dvou pokusů na vyhození?
Musí si zaplatit celou autoškolu znovu, aby mohla dělat další zkoušku z jízd s komisařem?
Předem děkuji za odpověď.

Pěkný den.

Veronika F.



Reakce

Vážená tazatelko,
vzhledem k tomu, že nemáme k dispozici záznamy o průběhu zkoušky, můžeme vycházet pouze z Vašeho jednostranného vyjádření. O výsledku zkoušek z praktické jízdy jistě sepsal zkušební komisař záznam, ve kterém uvedl všechny nedostatky zjištěné při zkouškách z praktické jízdy. Podpisem záznamu o průběhu zkoušky z praktické jízdy pak Vaše dcera potvrdila seznámení s výsledkem zkoušky a odůvodněním výsledného hodnocení. Měla možnost odmítnout záznam o zkoušce z praktické jízdy podepsat, (v tomto případě podepíše záznam učitel autoškoly). Žadatel o řidičské oprávnění musí při zkoušce z praktické jízdy v první i druhé části zkoušky prokázat potřebné znalosti a dovednosti, které musí zkušební komisař prověřit. Potřebné informace naleznete na stránkách Autoškolského ombudsmana, nebo § 42 zákona č.247/2000 Sb., a v § 19 prováděcí vyhlášky č.167/2002 Sb., tohoto zákona, které zahrnuje i hodnocení zkoušky z praktické jízdy. Po prostudování těchto dvou ustanovení zjistíte, že zkouška z praktické jízdy je zkouškou značně náročnou a poměrně přísnou, avšak u dobře připraveného žadatele zvládnutelnou. Důvody neúspěchu Vaší dcery jsou oprávněné. Žadatel by měl, zvládnou, např. vjetí do křižovatky a její bezpečné projetí, dodržování přednosti v jízdě na křižovatkách, jízdu v jízdních pruzích (všeobecně platí nepsané pravidlo a v autoškolách se učí, že čím jede vozidlo pomaleji v obci i mimo obec, tím jedeme více vpravo. Jako žák autoškoly, žadatel při zkoušce z odborné způsobilosti, nebo řidič začátečník by měl jet v pravém jízdním pruhu, v němž tolik nepřekáží a nevytváří zbytečně kritické situace. Jízdu kolem překážek (tím, že, zavadila o obrubník, neprokázala dostatečné znalosti o rozměrech vozidla). Jednalo se sice jen o obrubník, ale mohlo dojít k poškození pneumatiky, následnému defektu pneumatiky a nezvládnutí vozidla). Pokud Vaše dcera s hodnocením zkušebního komisaře nesouhlasí, cítí se poškozena, a má za to, že disponujete požadovanými znalostmi a dovednostmi v řízení motorových vozidel, tak jak vyžaduje platná legislativa, tak se může se svoji námitkou na výroky zkušebního komisaře obrátit na Ministerstvo dopravy, které je orgánem státního dozoru nad zkušebními komisaři. Dle našeho názoru všechny uvedené nedostatky, které uvádíte, vyplývají z nedostatečné připravenosti Vaší dcery na zkoušku z odborné způsobilosti. Vzhledem k tomu, že již třikrát byla hodnocena stupněm ,,neprospěl,, tak se musí podrobit novému výcviku v řízení vozidla (28 hodin), což by mělo být dostačující k tomu, aby opakovanou zkoušku zvládla.