harmonizacni kod 95

Reagovat
harmonizacni kod 95

Jako ridic pracuji v zahranici, EU. V ridicskem prukazu mam vychozi kvalifikaci potvrzenou harmonizacnimi kody 95. Od roku 2014 do 2019 jsem absolvoval u sveho zamestnavatele v zahranici EU, pravidelna skoleni ridicu. Kazdy rok jsem o kazdem skoleni obdrzel potvrzeni certifikovaneho skoliciho strediska se svym jmenem a bydlistem v Ceske republice. Jeste mam dva mesice cas na vymenu ridicskeho prukazu, ale dostal jsem informaci, ze mi skoleni nebude uznano. Znamenalo by to pro me ztratu zamestnani po 30 ti letech u jednoho zamestnavatele. Zamestnavatel mi skoleni zaplatil a podle smernice Evropskeho parlamentu 2003/ 59/ ES, clanek 9 treti odstavec, ktera je platna pro staty EU, jsem tuto moznost mel. Precetl jsem si i konsolidovanou verzi z roku 2018, ktera plati a rika, ze misto pravidelneho skoleni je mozne absolvovat jednak v miste obvykleho bydliste, ale take v clenskem state kde ridici pracuji. Upozornuji, ze se u mne nejedna o vychozi kvalifikaci, ale o pravidelne skoleni.
Sdeleni uradu v zahranici zni, ze v Ceske republice by mi melo byt skoleni uznano a zapsano do ridicskeho prukazu, protoze si vzajemne poskytuji pomoc pri uplatnovani predpisu vydaneho Evropskym parlamentem.
Dekuji za odpoved



Reakce

Vážený pane,
profesní způsobilost řidiče je mezinárodně uznávána v rámci EU, což potvrzuje harmonizovaný kód 95. Pravdou je i to, že můžete pravidelné roční školení absolvovat v kterémkoliv členském státě, ve které pracujete, potažmo máte usídleného zaměstnavatele. Výstupem z pravidelných školení rozdělených do ročních kurzů v rozsahu 7 hodin, které do konce pátého roku platnosti profesní způsobilosti činí celkový počet 35 hodin, je uznání profesní způsobilosti, které se, podle článku 10 odst. 1 Směrnice 2003/59/ES, osvědčuje buď průkazem profesní způsobilosti řidiče (také průkaz kvalifikace řidiče), nebo záznamem harmonizovaného kódu 95 v řidičském průkaze. Tyto výstupy, prokazující profesní způsobilost jsou mezinárodně uznávány a akceptovány. Samotné pravidelné školení profesní způsobilosti si státy vzájemně neuznávají.
Máte dva způsoby řešení. Jestliže máte zaměstnavatele usídleného v některém členském státě a v tomto státě jste vykonával pravidelné školení, máte, na základě téže směrnice, díky sídlu Vašeho zaměstnavatele, což naplňuje podmínky obvyklého bydliště, právo na podání žádosti o uznání profesní způsobilosti u příslušného úřadu podle sídla zaměstnavatele. Tento pak v souladu s uvedenou směrnicí Vám vydá průkaz kvalifikace řidiče (pokud jej vydává), nebo řidičský průkaz se záznamem profesní způsobilosti). Druhou možností je vykonat pravidelné sedmihodinové školení (nebo po skončení platnosti kurzem v rozsahu 35 hodin) na našem území a následně požádat registr řidičů na území ČR.
V citovaném článku Směrnice se dočtete také uznává průkaz kvalifikace nebo záznam v řidičském průkaze. Potvrzení o pravidelném školení však nikoliv.
Doporučujeme zvolit první variantu, neboť jste školení pravidelně absolvoval a sídlem zaměstnavatele a obvyklým bydlištěm Vám Směrnicí požadovaná příslušnost k úřadu, jenž absolvované školení uzná.

 
 


Vážený pane, budeme velmi rádi, budete-li nás informovat o Vašich zkušenostech. Ještě pro doplnění příkladem řidičů z povolání, zaměstnaných přeshraničně. Na Hodonínsku je několik dopravních společností zaměstnávajících řidiče ze Slovenska, kteří absolvují pravidelné školení ve školicím středisku akreditovaném v ČR, přičemž v posledním roce platnosti profesní způsobilosti jim díky sídlu zaměstnavatele vydá Městský úřad v Hodoníně průkaz profesní způsobilosti řidiče právě na základě školení. Dlužno konstatovat, že se k těmto řidičům Česká republika až tak "macešsky" nechová.
Závěrem bychom Vás rádi požádali, zda znáte, ze strany svých kolegů řidičů, případ, kdy některá členská země EU, směrem na západ, řidiči zaměstnanému ve společnosti sídlící v SRN, Rakousku, Itálii či jiné zemi, potvrzení o pravidelném školení vydaném školicím střediskem v České republice, uznala potvrzení tohoto školení a na jeho základě mu prodloužila platnost profesní způsobilosti. Zatím je nám známo několik případů z Polska, ovšem ze zemí západně od naší hranice pozitivní informace dosud nemáme.
Děkujeme za případné informace a spolupráci.

 
 


Vážený tazateli,
jak již bylo uvedeno v odpovědi na dotaz ze dne 10.06.2019, profesní způsobilost se podle článku 10 odst. 1 Směrnice 2003/59/ES osvědčuje buď průkazem profesní způsobilosti řidiče (také průkaz kvalifikace řidiče), nebo záznamem harmonizovaného kódu 95 v řidičském průkazu. Tyto výstupy, prokazující profesní způsobilost jsou mezinárodně uznávány a akceptovány. Samotné pravidelné školení profesní způsobilosti si státy vzájemně neuznávají.

Je třeba také konstatovat, že podle platné právní úpravy je možné uznat pouze profesní způsobilost řidiče získanou na území České republiky, v jiném členském státě Evropské unie, nebo na území státu, který je smluvní stranou Dohody o Evropském hospodářském prostoru, případně získanou na území Švýcarské konfederace.