Autonehoda při výcviku

Reagovat
Autonehoda při výcviku

Dobrý den. Stala se mi dopravní nehoda při jízdě s instruktorem v autoškole a potřebovala bych poradit.

Jela jsem přes vesnici, měla jsem zařazenou 3. Za vesnicí byly dvě ostré zatáčky - do S. Před první zatáčkou jsem zpomalila, ale pořád jsem jela na 3. V první zatáčce se na mě nalepilo další auto. Ve druhé zatáčce mi instruktor začal nervózně neustále opakovat, ať podřadím na 2, že auto vůbec nejede. Já chtěla zmáčknout spojku a podřadit, ale místo toho jsem zmáčkla brzdu a zastavila tak na místě. V následujících vteřinách do mě auto, co jelo za mnou narazilo. Na našem autě byla rozbitá mlhovka a promáčknuté dveře od kufru, v jakém stavu bylo druhé auto nevím. Celou situaci s druhým řidičem řešil můj instruktor, nicméně policie přivolána nebyla ani nebylo nic sepsáno.

Za víc jak týden po tom jsem měla další lekci, kde mi instruktor (který je zároveň i majitelem autoškoly) řekl, že mám zaplatit 6000 Kč. Jak došel k dané částce mi nesdělil. Jak se mám v této situaci zachovat?



Reakce

Vážená tazatelko,
rozhodně nic neplaťte.
Povinností je sepsat společný záznam s druhým řidičem. Formálně jste byla řidičem toho vozidla Vy. Vzhledem k tomu, že jste žákyní autoškoly, měl konat pan učitel. Pokud nebylo jasno ohledně zavinění, pak mohl přivolat Policii ČR.
K tomu, aby po Vás chtěl nějakou náhradu škody, musí být prokázáno, že jste něco porušila a příčinná souvislost mezi porušením povinnosti a škodou. Také nevíme v kolikáté hodině výcviku se to stalo a další detaily.
Vypadá to, že řidič za Vámi možná také nedodržel bezpečnou vzdálenost.
Budete - li potřebovat pomoci, napište na email: sekretariat@asociaceautoskol.cz