Závěrečné zkoušky

Reagovat
Závěrečné zkoušky

Dobrý den,
syn 3x neudělal závěrečné praktické zkoušky. Mám k dispozici protokol od komisaře, kde jsou důvody proč ne, ale i nepravdivé údaje např. délka jízdy a dopisovano po synovo podpisu.
Lze nějak vyhodnotit, že jsou důvody opravdu k nevydání ŘP oprávněné? Zdá má smysl nechávat komisaře kontrolovat, ač vím, že by to bylo potřeba, protože nejen syn měl problémy a nedokoupil dostatek jízd a to bude pravděpodobně hlavní důvod, ale to nikomu nedokážu.
Děkuji moc za odpověď Svobodová



Reakce


Vážená tazatelko,
vzhledem k tomu, že nemáme k dispozici záznamy o průběhu zkoušky a neznáme důvody neúspěchu Vašeho syna, tak se těžko můžeme vyjádřit k hodnocení zkoušky. Pokud Váš syn s hodnocením zkušebního komisaře nesouhlasí, cítí se poškozen, a má za to, že disponujete požadovanými znalostmi a dovednostmi v řízení motorových vozidel, tak jak vyžaduje platná legislativa, tak se může se svoji námitkou na výroky zkušebního komisaře obrátit na Ministerstvo dopravy, které je orgánem státního dozoru nad zkušebními komisaři.


 
 



Vážená tazatelko,
žadatel o řidičské oprávnění musí při zkoušce z praktické jízdy v první i druhé části zkoušky prokázat potřebné znalosti a dovednosti, které musí zkušební komisař prověřit. Potřebné informace naleznete na stránkách Autoškolského ombudsmana, nebo § 42 zákona č.247/2000 Sb., a v § 19 prováděcí vyhlášky č.167/2002 Sb., tohoto zákona, které zahrnuje i hodnocení zkoušky z praktické jízdy. Po prostudování těchto dvou ustanovení zjistíte, že zkouška z praktické jízdy je zkouškou značně náročnou a poměrně přísnou, avšak u dobře připraveného žadatele zvládnutelnou. Důvody neúspěchu Vašeho syna uvedené v záznamu o zkoušce z praktické jízdy jsou oprávněné. Žadatel by měl, zvládnou, např. před zahájením jízdy prověřit osvětlení vozidla a směrových světel (nedokázal prověřit), plynulé rozjetí vozidla (neustálé zhasínání vozidla, couvání při rozjezdech), schopnost ovládání vozidla (při jízdě zapíná stěrače), využívání parkovací brzdy k bezpečnému rozjezdu do svahu (neuměl se rozjet). Dle našeho názoru všechny uvedené nedostatky uvedené zkušebním komisařem vyplývají z nedostatečné připravenosti Vašeho syna na zkoušku z odborné způsobilosti. Vzhledem k tomu, že již třikrát byl hodnocen stupněm ,,neprospěl,, tak se musí podrobit novému výcviku v řízení vozidla (28 hodin), což by mělo být dostačující k tomu, aby opakovanou zkoušku zvládl.