Podmínky přijetí k výuce a výcviku, počet hodin

Reagovat
Podmínky přijetí k výuce a výcviku, počet hodin

1)Dobrý den, potřebuji si ujasnit výklad zákona ohledně podání žádosti a lékařské prohlídky.

Znění zák. 247/2000 Sb., § 13 Podmínky přijetí k výuce a výcviku:
(4) K žádosti o přijetí k výuce a výcviku žadatel přikládá doklad o své zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, který ke dni podání žádosti nesmí být starší více než 3 měsíce.

Co se myslí tím podání žádosti, budoucí žák podá AŠ, nebo AŠ přihlásí na úřad?

Berou se ty 3 měsíce od data uvedého na lékařské zprávě po datum na žádosti o přijetí k výuce a výcviku, kolonka: vyplňuje provozovatel AŠ: datum podání žádosti, nebo k datu kdy je odeslána hlášenka na úřad?

2) (3) Při výuce podle individuálního studijního plánu musí být provedena nejméně jedna vyučovací hodina konzultací na každé čtyři hodiny výuky stanovené učební osnovou pro danou skupinu vozidel.

Příklad, skupina B - sečtu hodiny výuky = 36 / 4 = 9h
nebo: skupina B: PPV 18h / 4 = 4,5 zaokrouhleno na 5h; OÚV 2h = 1h; TZBJ 10h / 4 = 2,5 to jsou 3h atd. a pak vše sečtu a to je 11h.

Který postup je správný?

Předem děkuji za odpověď.



Reakce

Pane kolego,
zákon 247/2000 Sb., § 13 v odstavci 1) jasně deklaruje, zejména v odstavci 1 a), že provozovatel autoškoly přijme k výuce a výcviku k získání řidičského oprávnění osobu, která podá písemnou žádost. K žádosti podle odst. 4 přikládá žadatel doklad o své zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, který ke dni podání žádosti nesmí být starší více než 3 měsíce. Z uvedeného plyne, že se stále pohybujeme v oblasti autoškoly a tento akt nemá nic společného s § 25, který pojednává o povinnosti odeslat úřadu tzv. oznámení o zahájení kurzu. Není zde ani stanoveno, kdy musí být kurz zahájen. Příklad: Provozovatel autoškoly přijme žádost v poslední den třetího měsíce platnosti posudku o zdravotní způsobilosti a kurz pak může být zahájen kdykoliv následně bez omezení data.
Ke druhému dotazu: Jediný okamžik, kdy zákon řeší povinnost zaokrouhlování podílu hodin, upravuje příloha č. 4 k zákonu 247/2000 Sb., který pojednává o užití různých druhů trenažérů. Žádné jiné zaokrouhlování teoretických hodin při výuce dle individuálního studijního plánu zákon neupravuje a ani nerozlišuje počet hodin dle témat. To znamená, že např. u skupiny B jeli základní penzum teorie 36 hodin, je nutné odučit na každé 4 hodiny výuky 1 hodinu konzultací. Z toho tedy vychází 9 hodin konzultací bez ohledu na témata.
Některé autoškoly řeší konzultace dle témat a pak podíl jednotlivých témat zaokrouhlují na celé hodiny nahoru, čímž pak vychází celkem 11 hodin konzultací. Takováto praxe není povinností a je jen na uvážení provozovatele autoškoly, zda svým žákům dá nějakou tu hodinu teorie navíc.
Po 22 letech platnosti zákona 247/2000 Sb. je výklad již poměrně ustálený a neměl by tedy nikomu činit potíže.