Zkušenost ze zkoušky uchazeče o profesní osvědčení

Reagovat
Zkušenost ze zkoušky uchazeče o profesní osvědčení

Dobrý den,

ráda bych sdílela zkušenost ze zkoušky uchazeče o profesní osvědčení. Školení jsem navštěvovala v autoškole VT centrum. 30. května 2023 jsem ještě před ukončením kurzu absolvovala první termín zkoušky, hladce prospěla v obou jízdách a testu a neprospěla v OÚV a předpisech souvisejících. Komisaři mi v tomto termínu doporučili ještě zopakovat některá témata a vybrousit terminologii. Komise byla přísná, ale naprosto korektní a po třiceti letech práce v mediích si troufám říct, že zcela objektivní.

Další termín se konal 20.června. Komise se sešla v jiném složení. Pan komisař (jméno jsem nezachytila) přistoupil k celému procesu dle mého pohledu zcela nekorektně a to se záměrem uchazeče zdeptat, devalvovat, rozložit. Zesměšňující poznámky, chytání za slovo, zpochybňování výkladu, který jsme si při výuce osvojili... Tato demonstrace moci zkoušejícího nad žákem pro mě byla v dnešní době naprosto šokující.

Asi bych to celé nechala být, protože tento pohled by se dal považovat za subjektivní. Stejnou zkušenost pak ale sdíleli i další uchazeči z našeho kurzu, kteří se ke zkoušce toho dne sešli. Na druhé kolo jsem byla poctivě připravena podle předchozího doporučení minulé komise. V novém termínu jsem ovšem zkouškou neprošla na základě zavádějících dotazů, které dle naši přípravy ani nebyly součástí nutných znalosti pro splnění rozsahu tohoto osvědčení. Některé odpovědi jsem zpětně dohledávala v materiálech i v zákoně. Avšak ani po tomto zkoumání mi není jasné, jak na tyto dotazy mělo být odpovězeno, jelikož mé odpovědi vycházely právě z těchto materiálů. Přísnost je v pořádku a souhlasím s tím, že budoucí učitel autoškoly by u zkoušky neměl zásadně pochybit.

Proč ale mají být dospělí lidé, kteří už za sebou mají kariéru v jiných oborech, kteří se s chutí vrhli do oboru nového a zodpovědně se připravovali na náročnou zkoušku ponižováni a zesměšňováni? Když navíc vezmu v potaz poctivou několikaměsíční přípravu a nemalou finanční částku, kterou je potřeba na tento kurz vynaložit, považuji tento přístup za naprosto nekorektní a nepřijatelný.

Děkuji za váš čas a přeji hezký den.

S pozdravem Mgr. Veronika Stehlíková



Reakce

Ze strany zkušební komise ani jednotlivých členů jsem ve Vašem příspěvku neshledal porušení žádného platného právního předpisu. Jak budoucí učitelka máte i velmi pozitivní názor na obsahovou stránku vědomostí a znalostí učitele autoškoly. Je cítit i sebekritika, což v dnešní době už rozhodně není běžná vlastnost. Na Váš popis chování jednotlivého člena zkušební komise Vám bohužel musím sdělit fakt, že se občas s chováním, které má znaky ponižování a zesměšňování zkoušeného setkáváme na všech úrovních zkoušek, od řidičského oprávnění skupiny AM až po zkoušku žadatele o Profesní osvědčení. Zkoušející má nad zkoušeným fakticky moc a jak s tímto dokáže vynaložit je projev jeho osobnostního intelektu. Před další zkouškou absolvujte novou přípravu a provozovatele autoškoly požádejte, aby při žádosti o termín Vaší zkoušky požádal odpovědného pracovníka úřadu o jiné složení zkušební komise. Nenechte se tímto Vaším nezdarem na začátku učitelské kariéry odradit. Pevně věřím, že Vás brzy přivítáme jako novou kolegyni a budeme Vás provázet po dobu Vaší učitelské praxe.